Irakul predă Kuwaitului arhive și bunuri sustrase după invazia din 1990

  • 29 Martie 2021 16:26
Irakul predă Kuwaitului arhive și bunuri sustrase după invazia din 1990

Irakul a predat Kuwaitului un nou lot de bunuri și documente sustrase de armata irakiană în timpul invaziei din anul 1990, dar încă nu este clar ce s-a întâmplat cu sute de prizonieri kuwaitieni dispăruți în timpul ocupației, scrie luni presa din Kuwait, citată de agenția EFE, preluat de Agerpres.

'''Kuwaitul este gata să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestei proceduri umanitare, clarificând soarta prizonierilor și dispăruților'', a declarat un consilier al ministrului kuwaitian de externe, Naser al-Hien.

Acesta a precizat că este vorba despre al treilea lot de arhive naționale predate Kuwaitului în ultimii ani, în conformitate cu o rezoluție ONU din anul 2013, care prevede returnarea bunurilor și rămășițelor pământești ale cetățenilor kuwaitieni și din alte țări dispăruți în timpul ocupației irakiene, între august 1990 și februarie 1991.

Acest nou lot cuprinde dispozitive și materiale cinematografice ale televiziunii kuwaitiene, precum și alte bunuri aparținând Ministerului Informațiilor, Consiliului Național de Cultură, Arte și Literatură și Universității din Kuwait.

În schimb, delegația irakiană care a participat la predarea acestor bunuri a primit rămășițele pământești ale unui soldat irakian găsite pe insula kuwaitiană Bubiyan și identificate prin teste ADN.

Irakul a predat în septembrie 2020 cadavrele a 21 de prizonieri de război kuwaitieni și din alte țări găsite în deșertul Samawa, în sud-estul Irakului, din rândul celor 605 persoane date dispărute de către autoritățile kuwaitiene.

Irakul a invadat Kuwaitul pe 2 august 1990 și a anunțat după o săptămână anexarea bogatului emirat petrolier, eliberat șapte luni mai târziu de o coaliție internațională condusă de SUA.

Cele două țări și-au restabilit relațiile abia în anul 2004, după intervenția militară americană ce l-a înlăturat de la putere pe președintele irakian Saddam Hussein. Ele cooperează de atunci sub auspiciile ONU pentru a închide dosarul persoanelor și bunurilor dispărute, precum și pe cel al compensațiilor de 52,4 miliarde de dolari pe care Irakul trebuie să le achite Kuwaitului în contul pagubelor cauzate de invazie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău