Irakul nu se mai vede din cauza furtunilor de nisip fără precedent. Aeroportul din Bagdad, școlile și instituțiile au fost închise

  • 16 Mai 2022 18:22
Irakul nu se mai vede din cauza furtunilor de nisip fără precedent. Aeroportul din Bagdad, școlile și instituțiile au fost închise

O furtună puternică de nisip în Irak, cea mai recentă din valul fără precedent care a lovit țara în ultimele săptămâni, a dus la închiderea unor școli și a anulat zborurile pe Aeroportul din Bagdad. Totodată, pentru mai multe instituții a fost declarată zi liberă, pentru ca angajații să stea acasă, a relatat Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Autoritățile din Bagdad, inclusiv Ministerul Educației, au declarat zi liberă pentru instituțiile guvernamentale locale, cu excepția serviciilor din domeniul sanitar, notează sursa citată

Sute de oameni din capitala Bagdad și orașele din sud au ajuns la spitale unde au reclamat dificultăți de respirație, au spus oficialii medicali.

Aeroportul Internațional Bagdad a anunțat într-un comunicat că, din cauza vizibilității reduse, își închide spațiul aerian și oprește toate zborurile până la noi dispoziții.

În ultimele săptămâni, Irakul a fost lovit de cel puțin o furtună de nisip pe săptămână. Oamenii spun că este cel mai grav val de astfel de fenomene din câte au trăit vreodată.

„La trei – patru zile are loc o furtună de nisip. În mod clar este rezultatul schimbărilor climatice și al secetei, ori de câte ori bate vântul, se ridică praf și nisip”, a spus un șofer de taxi.

În Bagdad și în orașele din sudul Irakului, vizibilitatea din cauza norului de praf și nisip este redusă la doar câteva sute de metri.

„Am avut 75 de persoane cu probleme respiratorii. Tratăm pacienții cu aparate de oxigen daca este necesar”, a spus Ihsan Mawlood, medic de urgență și accident la un spital din Bagdad. 

Irakul este a cincea cea mai vulnerabilă țară din lume la criza climatică, potrivit Națiunilor Unite.

Seceta și temperaturile extreme usucă terenurile agricole, iar zone întinse din Irak devin nelocuibile în timpul lunilor de vară. Țara a înregistrat în ultimii ani temperaturi record de până la 52 de grade Celsius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău