Irak: Un subcontractant american ucis într-un atac cu rachete, militari răniți

  • 28 Decembrie 2019 10:40
 Irak: Un subcontractant american ucis într-un atac cu rachete, militari răniți

Un subcontractant american a fost ucis vineri într-un atac cu rachete împotriva unei baze militare irakiene de la Kirkuk, a anunțat într-un comunicat coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Mai mulți militari americani și membri ai personalului irakian au fost răniți" pe această bază unde își au sediul forțele coaliției, situată în nordul țării, a adăugat sursa.

"Forțele de securitate irakiene conduc răspunsul la atac și ancheta. Alte informații vor fi făcute publice atunci când vor fi disponibile", a spus coaliția.

Un oficial american la curent cu ancheta a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că cel puțin 30 de rachete au lovit baza, distrugând printre altele un depozit de muniție.

De la sfârșitul lui octombrie, mai multe salve de rachete s-au abătut în repetate rânduri asupra unor sectoare unde sunt instalați soldați și diplomați americani. Tirurile nu au fost revendicate, dar Statele Unite acuză facțiunile pro-Iran din Irak.

Potrivit oficialului american, atacul bazei de la Kirkuk este cel mai important de la începutul acestor tiruri.

La jumătatea lui decembrie, Statele Unite au îndemnat guvernul de la Bagdad "să ia măsuri" pentru a pune capăt atacurilor împotriva intereselor americane din Irak.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, și-a exprimat atunci "îngrijorarea", într-o convorbire telefonică cu prim-ministrul demisionar Adel Abdel Mahdi, "în legătură cu ceea ce par a fi atacuri asupra bazelor din Irak unde s-ar putea găsi forțe sau echipamente americane".

La rândul său, Adel Abdel Mahdi a făcut apel "la toată lumea să nu-i obstrucționeze eforturile pentru a preveni o escaladare ce va amenința toate părțile", temându-se, potrivit unui responsabil irakian, "că un răspuns american la tirurile venite din partea părților pro-Iran va degenera în confruntări pe teritoriul irakian".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău