Irak: Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor de 9 ani a provocat proteste în toată țara, activiștii afirmând că de fapt ar „legaliza violul asupra copiilor”

  • 11 August 15:55
Irak: Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor de 9 ani a provocat proteste în toată țara, activiștii afirmând că de fapt ar „legaliza violul asupra copiilor”

Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor de 9 ani a provocat proteste în Irak, activiștii pentru drepturile femeilor spunând că ar „legaliza violul asupra copiilor”, relatează The Guardian.

Grupurile religioase care domină sistemul politic din Irak au făcut eforturi pentru erodarea drepturilor femeilor din țară de mai bine de un deceniu.

Spre deosebire de Arabia Saudită vecină, Irakul nu are un sistem de tutelă masculină prin care femeile să ceară permisiunea unui soț, tată sau tutore masculin pentru a face alegeri cruciale de viață, cum ar fi căsătoria.

Cu toate acestea, o nouă propunere, care a trecut în prima lectură în parlamentul irakian săptămâna aceasta, ar da autorităților religioase puterea de a decide cu privire la chestiuni de familie, inclusiv căsătoria, divorțul și îngrijirea copiilor.

Aceasta este o catastrofă pentru femei”, a spus Raya Faiq, care este coordonatorul unei coaliții de grupuri care se opun schimbării legii. Grupul include câțiva parlamentari irakieni.

Soțul meu și familia mea se opun căsătoriei copiilor. Dar imaginați-vă dacă fiica mea se căsătorește și soțul fiicei mele vrea să o căsătorească pe nepoata mea când ecopil. Noua lege i-ar permite să facă acest lucru. Nu mi-ar fi permis să obiectez. Această lege legalizează violul copiilor”, spune ea.

În timpul protestelor organizate de coaliție săptămâna aceasta în capitala Bagdad și în alte câteva orașe din Irak, susținătorii noii legi s-au confruntat cu oponenții și i-au acuzat de „decadență morală” și „urmărirea agendelor occidentale”.

Deși Irakul a interzis căsătoria persoanelor sub 18 ani încă din anii 1950, un sondaj realizat de agenția ONU pentru copii, Unicef, a constatat că 28% dintre fetele din Irak s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 18 ani.

Din 2021, sistemul politic irakian a fost dominat de Cadrul de Coordonare, o coaliție politică a facțiunilor aliniate Iranului. Ei au adoptat mai multe legi orientate spre sharia, inclusiv una pentru adoptarea sărbătorilor religioase și alta care incriminează persoanele gay și transgender din Irak.

În urma protestelor în masă ale tinerilor, care au avut loc în Irak în 2019, acești actori politici au văzut că rolul femeilor a început să se consolideze în societate”, a declarat Nadia Mahmood, cofondatoare a unei Alianțe a Femeilor. „Ei au simțit că organizațiile feministe, de gen și de femei, plus societatea civilă și mișcările activiste, reprezintă o amenințare la adresa puterii și statutului lor... [și] au început să le restricționeze și să le suprime”.

Un bloc de 25 de deputate în parlament a încercat să oprească supunerea proiectului de lege la un al doilea vot, dar au spus că se confruntă cu o opoziție puternică.

Din păcate, deputații bărbați care susțin această lege vorbesc într-un mod masculin, întrebându-se ce e în neregulă cu căsătoria cu un minor? Gândirea lor este îngustă la minte. Ei nu iau în considerare faptul că ei sunt legiuitorii care determină soarta oamenilor... ci mai degrabă urmează gândirea lor masculină pentru a autoriza toate acestea”, a spus Alia Nassif, un deputat irakian.

Protestatarii au afirmat că se tem că copiii lor se vor confrunta cu un viitor chiar mai dur decât al lor dacă vor fi adoptate modificările legii.

Am o fiică, nu vreau ca ea să fie forțată ca mine să se căsătorească în copilărie”, a spus Azhar Jassim, care a trebuit să părăsească școala pentru a se căsători la 16 ani.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,52
Nori împrăștiați
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
21
Sun
18
Mon
18
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău