Irak: Stare de asediu la Bagdad, după ce 9 persoane au murit în protestele din ultimele 24 de ore din Irak

  • 03 Octombrie 2019 08:58
Irak: Stare de asediu la Bagdad, după ce 9 persoane au murit în protestele din ultimele 24 de ore din Irak

Poliția și protestatarii au continuat să se confrunte în noaptea de miercuri spre joi în centrul Bagdadului, unde a fost decretată stare de asediu începând de la ora 03:00 GMT "până la o nouă decizie", după doua zile de proteste soldate cu morți, transmite AFP.

Capitala Irakului, a doua cea mai populată din lumea arabă, se trezește joi într-o atmosferă foarte tensionată, în care starea de asediu interzice circulația vehiculelor și a persoanelor, pentru funcționari s-a decretat zi liberă, iar turbulentul lider șiit Moqtada Sadr și-a chemat numeroșii susținători să se alăture protestelor sub formă de ocupări pașnice ale unor locuri publice.

Această a treia zi de mobilizare pentru revendicări care merg de la denunțarea politicienilor corupți la combaterea șomajului și servicii publice funcționale, va fi un adevărat test pentru guvernul premierului Adel Abdel Mahdi.

Până în prezent autoritățile, care denunță existența unor "sabotori" în rândul protestatarilor, au ales să gestioneze cu duritate protestele, forțele de ordine trăgând pentru a dispersa manifestanții la Bagdad, precum și în sudul țării, la Nassiriya și în orașul sfânt șiit Najaf.

Bilanțul morților a ajuns miercuri la 8 manifestanți și un polițist, uciși toți de gloanțe la Bagdad și Nassiriya, conform unor oficiali care nu au indicat originea celor care au tras.

Starea de asediu a fost decretată, de asemenea, la Najaf și Nassiriya.

La Bagdad și în alte localități irakiene, manifestanții au continuat să se strângă în timpul nopții pentru a-și manifesta mânia față de clasa conducătoare a unei țări care, în clasamentul celor mai corupte state realizat de Transparency International, ocupă locul al 12-lea.

Protestele împotriva puterii nu sunt rare în Irak, dar de la formarea guvernului Mahdi, pe 25 octombrie 2018, nicio manifestație de acest tip nu a cunoscut o astfel de amploare.

Mobilizarea a strâns laolaltă cetățeni dezamăgiți de guvern, fără ca vreo organizație, politică sau religioasă, să se declare la originea solicitărilor de proteste în online.

Cotidianul de orientare liberală Al-Bayina al-Jadida vorbește despre o mișcare "pentru prima oară sub niciun stindard, fără afiș și fără sloganuri de partid".

Temându-se de o escaladare a violențelor, ONU a făcut apel la "reținere".

Profund afectat de numeroase conflicte în ultimele decenii, Irakul a ieșit la sfârșitul anului 2017 din războiul împotriva grupării jihadiste a Statului Islamic cu o economie vlăguită și o rată a șomajului de 25% în rândul tinerilor. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău