Irak: Kurzii sirieni au înapoiat 12 copii mamelor yazidite răpite de jihadiști

  • 06 Martie 2021 09:50
Irak: Kurzii sirieni au înapoiat 12 copii mamelor yazidite răpite de jihadiști

Kurzii sirieni au înapoiat mai multor mame aparținând comunității yazidite din Irak 12 copii ai căror tați sunt jihadiști, membri ai organizației Stat Islamic, conform unui anunț făcut vineri de un oficial kurd, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Copiii, care au între doi și cinci ani, s-au născut toți din femei yazidite și membri ai Statului Islamic. Au fost predați joi mamelor lor, a declarat responsabila kurdă sirian Zeyneb Sarukhan.

Zeci de femei și fete din minoritatea yazidită irakiană răpite și folosite ca sclave sexuale în Siria de membri ai organizației Stat Islamic s-au întors în Irak după înfrângerea teritorială a jihadiștilor în 2019. Multe au fost nevoite să își abandoneze copiii pe care i-au avut cu jihadiștii, de teamă să nu fie respinse de comunitatea din care fac parte.

Zeyneb Sarukhan a precizat că aceasta a fost prima dată când a avut loc o reunire a copiilor cu mamele lor.

Organizația Stat Islamic, care a controlat zone întinse din Irak și Siria înainte de înfrângerea sa, a răpit în 2014 mii de femei și fete yazidite din locuințele lor din Sinjar, în nordul Irakului.

Transformate în sclave, ele au fost violate de jihadiști sau căsătorite cu forța în Siria.

Luptătorii kurzi din Siria, sprijiniți de SUA, spun că au salvat zeci de femei yazidite timpul anilor de luptă împotriva jihadiștilor.

Comunitatea yazidită le-a primit înapoi pe femeile răpite la întoarcerea lor în nordul Irakului, dar compasiunea lor nu s-a extins și asupra copiilor acestora.

Zeyneb Sarukhan a declarat că revine autorităților kurde din Siria datoria de a avea grijă de acești copii până când mamele lor îi vor revendica.

Un număr mare de femei yazidite răpite continuă să fie date dispărute. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău