Irak: Două rachete au lovit Zona Verde din Bagdad

  • 09 Ianuarie 08:08
Irak: Două rachete au lovit Zona Verde din Bagdad

Două rachete s-au abătut miercuri seară asupra Zonei Verzi din Bagdad, unde se află ambasada americană, a făcut cunoscut un responsabil al serviciilor de securitate, notează AFP, preluat de Agerpres.

Chiar înainte de miezul nopții, corespondenți ai agenției France Presse au auzit mai multe explozii în centrul Bagdadului, la 24 de ore după ce Iranul a tras 22 de rachete asupra unor baze militare din Irak unde staționau soldați americani. Exploziile au fost urmate de urlete ale sirenelor de securitate din Zona Verde.

A fost al treilea atac asupra Zonei Verzi după ce o dronă americană l-a ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani în capitală.

Aceste atacuri urmăresc să răzbune nu doar moartea generalului Soleimani, dar și a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al grupării Hashd al-Shaabi, coaliție paramilitară dominată de facțiunile pro-Iran.

Asasinarea lui Abu Mehdi al-Muhandis, care ocupa o funcție înaltă în stat, pentru că Hashd al-Shaabi face parte din forțele regulate irakiene, a provocat indignare în țară.

Unul dintre liderii grupării Hashd al-Shaabi, Qais al-Khazali, a amenințat miercuri Washingtonul cu o 'ripostă nu mai puțin importantă decât răspunsul iranian', după tirurile iraniene asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Qais al-Khazali, inclus cu câteva zile în urmă pe lista cu 'teroriști' a SUA, a afirmat într-un mesaj pe Twitter că 'prima ripostă iraniană la uciderea comandantului martir Soleimani' a 'avut loc'. 'A venit timpul pentru prima ripostă irakiană la asasinarea comandantului martir Abu Mehdi al-Muhandis', a adăugat el.

La rândul său, Harakat Hezbollah al-Nujaba, o componentă a Hashd al-Shaabi și una din facțiunile pro-Iran cele mai radicale din Irak, a lansat un avertisment soldaților americani într-un comunicat: "Nu închideți ochii, pentru că răzbunarea martirului Abu Mehdi al-Muhandis se apropie și va veni din mâini irakiene până la plecarea ultimului vostru soldat".

Din octombrie, zeci de rachete au vizat soldați și diplomați americani în Irak, atacuri care nu au fost niciodată revendicate, dar unele dintre ele au fost atribuite de către Washington facțiunilor pro-Iran.

Sursa:Agerpres

Ut

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22
Ploaie ușoară
Umiditate:73 %
Vint:7,7 m/s
Sun
20
Mon
19
Tue
17
Wed
15
Thu
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău