Irak | Alegeri pentru Parlamentul regiunii autonome Kurdistan, în nordul țării

  • 30 Septembrie 2018 13:10
Irak | Alegeri pentru Parlamentul regiunii autonome Kurdistan, în nordul țării

Secțiile de vot s-au deschis duminică în Kurdistanul irakian pentru a reînnoi Parlamentul regiunii autonome din nordul Irakului, care face eforturi de redresare economică după eșecul referendumului pentru independență, relatează AFP.

Până la 15.00 GMT, aproape 3,1 milioane de alegători sunt așteptați în cele trei provincii care formează Kurdistanul irakian, regiune autonomă din 1991. Ei vor trebui să aleagă dintre cei 673 de candidați proveniți din 29 de mișcări politice care candidează pentru cele 111 de locuri ale Parlamentului local.

Unsprezece dintre aceste locuri sunt rezervate minorităților etnice și religioase: cinci pentru Turkmeni, cinci pentru creștini și unul pentru armeni.

Adunarea actuală este dominată, ca și guvernul Kurdistanului din Irak, de Partidul Democratic din Kurdistan (KDP) al liderului Massoud Barzani.

Confruntați cu divizări, kurzii irakieni suportă printre altele consecințele nefaste ale scrutinului privind independența ținut în urmă cu aproape un an, în pofida opoziției puterii centrale de la Bagdad.

Consultarea, unda tabăra lui ''da'' a câștigat în mod larg, s-a soldat cu pierderi teritoriale importante: forțele irakiene au preluat controlul provinciei Kirkuk, bogată în petrol, și al altor teritorii pe care kurzii le controlau de facto chiar dacă ele erau în afara limitelor oficiale ale regiunii lor, precizează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău