IPRE: Peste 60 la sută din stațiile de așteptare din municipiul Chișinău necesită să fie reparate

  • 20 August 2019 13:13
IPRE: Peste 60 la sută din stațiile de așteptare din municipiul Chișinău necesită să fie reparate

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a lansat, la 20 august, cel de-al unsprezecelea film informativ #pentruChisinau, în care vine cu recomandări privind reabilitarea stațiilor de așteptare a transportului public din municipiul Chișinău. Filmul a fost realizat în baza analizei de politici publice, prezentată în cadrul audierii publice din 11 iulie 2019 și care se referă la situația stațiilor de așteptare a transportului public din municipiul Chișinău, informează MOLDPRES.

Potrivit analizei IPRE, în anul 2007, Primăria municipiului Chișinău a încheiat un contract de parteneriat public cu o companie privată pentru construcția și amenajarea a trei sute de stații de așteptare a transportului, oferind companiei media dreptul exclusiv de a plasa publicitate pentru o perioadă de zece ani. Situația la moment arată că peste 60 la sută dintre stațiile de așteptare necesită să fie reparate, iar contractul actual de parteneriat public privat nu răspunde adecvat nevoilor utilizatorilor de transport public.

„Stațiile de așteptare sunt gestionate de o companie privată, Întreprinderea Municipală Exdrupo, precum și mai mulți agenți economici ce dețin gherete și unități de comerț. Mai mult decât atât, procesul de monitorizare a stațiilor de așteptare la fel este fragmentat. Nu există o singură structură din partea autorității locale care ar asigura coordonarea procesului de gestionare a tuturor stațiilor de așteptare din municipiul Chișinău”, susține Stanislav Ghilețchi, director adjunct pe cercetare IPRE.

Expertul IPRE propune asumarea controlului de gestiune a stațiilor de așteptare de către autoritatea locală. Contractul actual nu răspunde adecvat nevoilor utilizatorilor de transport public, iar procesul de implementare a contractului este defectuos. De asemenea, urmează să fie identificată clar entitatea care își va asuma gestiunea și controlul pentru realizarea tuturor obiectivelor stațiilor de așteptare a transportului public.

În condițiile în care posibilitățile financiare sunt limitate, se recomandă dezvoltarea unui program pentru trei ani care să prevadă sume anuale care vor fi dedicate acestui domeniu. Starea nesatisfăcătoare a stațiilor din municipiu a arătat că acestea au nevoie de investiții de capital și nu pot fi întreținute adecvat doar din venitul din publicitate, constată IPRE.

Implementarea acestor măsuri va duce  la creșterea numărului de călători și la atractivitatea generală a transportului public.

Până la sfârșitul anului 2019, IPRE își propune să contribuie la formularea a 12 propuneri de politici publice în domeniul serviciilor publice, transportului public și reformei administrației publice din municipiului Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău