Ion Sturza va cere luni votul de încredere al deputaților pentru cabinetul său de miniștri

  • 03 Ianuarie 2016 17:26
Ion Sturza va cere luni votul de încredere al deputaților pentru cabinetul său de miniștri

Ion Sturza va cere luni, 4 ianuarie, votul de încredere al deputaților pentru echipa sa guvernamentală și programul de guvernare în cadrul unei ședințe speciale a parlamentului.

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa guvernamentală și programul de guvernare pentru anii 2016-2018 în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii. Viitorul Guvern își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România și pe termen mediu obținerea statutului de țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat și o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea declarației de integritate, al cărui text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție ci o practică internațională care va spori responsabilitatea guvernării.

Premierul desemnat a menționat că la bază formării echipei guvernamentale care a avut loc în premieră pentru istoria Republicii Moldova fără participarea partidelor politice au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.

Deocamdată, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale PLDM și PL, care sunt insuficiente pentru a obține votul de învestitură. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota Guvernul, iar socialiștii au anunțat că nici nu se vor prezenta la ședință ei optând pentru dizolvarea parlamentului.

Dacă Guvernul nu este votat până la 29 ianuarie, șeful statului este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegere anticipate. Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie cu voturile deputaților socialiști, comuniști și democrați. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7697 0.0003
USD 17.6283 -0.0238
RON 4.1967 -0.0002
UAH 0.6610 -0.0001
RUB 0.2427 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău