Ion Tăbârță | Sistemul judecătoresc din R. Moldova este într-atât de putred, încât el a devenit piatra de încercare pentru reformarea întregului sistem politic

  • 16 Iunie 2021 17:06
0%
00:00:00
00:00:00

Sistemul judecătoresc din Republica Moldova este atât de putred, încât a devenit piatra de încercare pentru reformarea întregului sistem politic, economic moldovenesc. Analistul Ion Tăbârță a făcut referire la decizia Curții Constituționale, care a invalidat o lege ce presupunea majorarea numărului de membri în Consiliul Superior al Magistraturii de la 12 la 15. Astfel CSM a revenit la vechea structură.

Expertul a subliniat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău,  că pentru a reforma sistemul judecătoresc, sunt necesare schimbări mult mai ample și structurale:

Nu mă aștept la schimbări imediate sau la schimbări pozitive. Trebuie să ne uităm matur la asemenea situații. Din păcate, sistemul judecătoresc din Republica Moldova este într-atât de putred, încât el a devenit piatra de încercare pentru reformarea întregului sistem politic, economic moldovenesc. Orice schimbare pozitivă în Republica Moldova nu va putea avea loc fără reformarea sistemului judecătoresc. Aceste lucru a fost foarte bine văzut chiar și în acel moment în care Republica Moldova era considerată poveste de succes parteneriatul estic din anii 2010-2012. Erau catalogate ca niște date în avans, însă totodată, guvernarea de la Chișinău a depus anumite eforturi pentru a face schimbări. Însă, oligarhii s-au opus și, drept urmare s-au consolidat la cârma Republicii Moldova. Atunci  când se încercau acele schimbări spre bine, sistemul judecătoresc alături de corupție erau marile probleme sau marile restanțe ale Republicii Moldova. Mie îmi vine greu să cred că aceste schimbări spre bine se vor întâmpla peste noapte. Pentru a se schimba ceva, este nevoie de schimbări mult mai ample, schimbări structurale în sistemul judecătoresc. Din păcate, nu avem un sistem judecătoresc echitabil și noi, în Republica Moldova, nu putem să vorbim despre funcționalitatea statului de drept. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău