Ion Tăbârță: Partidul Democrat a jucat la anticipație și a venit cu inițiativa acestei retrageri din Guvern

  • 09 Noiembrie 2020 13:37
Ion Tăbârță: Partidul Democrat a jucat la anticipație și a venit cu inițiativa acestei retrageri din Guvern

Premierul Ion Chicu a propus astăzi patru noi miniștri și un șef la Biroul de Reintegrare, după ce în această dimineață i-a revocat din funcție pe toți reprezentanții Partidului Democrat din Guvernul pe care-l conduce. La scurt timp, noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui în exercițiu, candidatul la prezidențiale, Igor Dodon, a președintei Parlamentului și premierului. În acest context, analiștii politici se întreabă dacă între socialiști și democrați a existat o înțelegere de culise sau este o plecare de onoare a democraților.

Potrivit propunerilor premierului Ion Chicu, în Executiv revin doi foști miniștri din prima componență a Guvernului Chicu, cea învestită după căderea Cabinetului condus de Maia Sandu. Astfel, în fruntea Ministerului Economiei a fost învestit Anatol Usatîi, portofoliul de la Externe îi revine lui Aurel Ciocoi, iar cel de la Apărare – lui Victor Gaiciuc, ce a mai ocupat acest fotoliu pe timpul guvernării comuniste. Ultimii doi au fost și consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar Aureliu Ciocoi a stârnit nemulțumiri prin declarația sa precum că Rusia ar fi intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va fi condus de Lilia Pogolșa, care a ocupat anterior funcția de vice-ministru la Educație, ea fiind vizată în mai multe investigații jurnalistice pentru că nu și-ar fi declarat casa de lux. Ea este cunoscută și pentru faptul că ar fi cerut schimbarea programei școlare, cu introducerea așa-numitei limbi ”moldovenești”. La Reintegrare a fost numită Olga Cebotari, care reprezintă Guvernul în Comitetul Executiv CSI.

Premierul Ion Chicu a declarat că graba revocării miniștrilor democrați și numirii altora în aceeași zi ar fi fost necesară pentru a asigura funcționalitatea guvernării.

Este ca urmare a decizie PDM de a-și retrage reprezentanții săi în Guvern. Am acționat așa rapid pentru ca ministerele și autoritățile statului să poată funcționa la capacitate maximă. Este perioadă când elaborăm bugete”, a declarat Ion Chicu.

Într-un comunicat de presă, Partidul Democrat a menționat doar că este decizia Partidului Socialiștilor dacă vrea să-și asume integral responsabilitatea pentru guvernare la această etapă.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, care a participat la învestire, a spus că aceste schimbări oricum ar fi fost făcute și că urmează altele.

„Urma să facem aceste modificări imediat după alegeri. Urmează și alte schimbări și nu doar la echipă, dar și la nivel de strategie. Noii miniștri trebuie să facă față provocărilor”, a menționat Igor Dodon.

Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță observă că între socialiști și democrați nu mai există cordialitate demult, lucru care s-a evidențiat în campania electorală.

Partidul Democrat a jucat la anticipație și a venit cu inițiativa acestei retrageri din Guvern. Totodată, PDM în vechea tradiție a domnului Diacov, a adoptat o poziție neutră: nici cu stânga, nici cu dreapta. Ei nu și-au declarat susținerea lui Igor Dodon, dar totodată nu au declarat o susținere pentru Maia Sandu, candidat pro-european, or PDM se declară un partid pro-european.

Rămâne încă o întrebare dacă au avut loc totuși anumite înțelegeri între PDM și PSRM sau până la urmă Partidul Democrat înțelegând foarte bine că toate acele mișcări de forță în Parlament, a hotărât singur, fără a conveni cu încă partenerii lor de guvernare, să plece singur, să aibă loc această demisie de onoare”,  

Reacții au venit și din partea unor membri ai opoziției, care au calificat aceste remanieri drept tentativă de uzurpare a puterii de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău