Ion Tăbârță: Noi am trecut șocul acestor embargouri, însă marea problemă este că mai sunt anumite produse moldovenești pentru care în continuare piața rusească reprezintă - piață prioritară de export
-
04 Decembrie 2023 14:55
Federația Rusă a anunțat un nou embargou la importul de fructe și legume din Republica Moldova, începând cu data de 4 decembrie. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a calificat decizia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse ca fiind nefondată și că nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova. Rusia continuă să folosească acest instrument de presiune, însă aceste interdicții nu mai reprezintă șocuri pentru economia R. Moldova, susține autoritățile și analiștii politici, transmite Radio Chișinău.
Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare, fapt contrazis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. ANSA spune că a prezentat rapoartele de laborator care demonstrează lipsa dăunătorilor în loturile de fructe și legume. ANSA susține că fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii și că în nicio țară, cu excepția Rusiei, nu a semnalat astfel de nereguli.
Această decizie este una politică, așa cum s-a întâmplat și anterior, atunci când R. Moldova a făcut pași concreți de apropiere de Uniunea Europeană. Ministrul Dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a amintit, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că de-a lungul anilor, atunci când Chișinăul a luat decizii neconforme cu dorințele Moscovei, economia moldovenească a fost lovită prin astfel de embargo-uri.
„Ne miră asta, oare? Poate ne-a șocat 20 de ani în urmă, dar acuma nu cred că ar trebui să ne surprindă. De fiecare dată când la Chișinău se ia o decizie care nu prea place la Moscova, economia noastră este pedepsită și antreprenori concreți trebuie să sufere. (...) Haideți să ne amintim cum doar 15 ani în urmă comerțul nostru era în proporție de 70% cu Rusia și CSI și cât de mult noi am reușit să ne schimbăm, să ne transformăm economia în doar 15 ani. Acum comerțul nostru este în proporție de peste 70 % cu totul în altă direcție. Eu vorbesc despre țările din UE, EFTA, Marea Britanie, SUA, Canada”, a declarat Dumitru Alaiba pentru Ziarul de Gardă.
Și comentatorul politic Ion Tăbârță spune că autoritățile ruse utilizează pârghiile economice în scop politic, dar observă că acest fenomen nu mai afectează într-o măsură catastrofală economia națională.
„Practic pe parcursul întregului an nu a fost niciun fel de notificare, ca acum brusc în ultima lună, cei de la Rosselhoznadzor au descoperit că ar fi probleme. Aceleași produse moldovenești care nu sunt acceptate în Federația Rusă – bine mersi, ele sunt exportate în statele UE. Noi am trecut șocul acestor embargouri și am depășit, însă marea problemă a noastră este că mai sunt anumite produse moldovenești pentru care în continuare piața Rusească reprezintă - piață prioritară de export, aici ne referim la merele noastre – iată marea noastră problemă. Tind să cred că în câțiva ani autoritățile noastre vor fi capabile să rezolve și această problemă, fără a o politiza”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.
Rosselhoznadzor a impus în mod regulat restricții la importul produselor moldovenești în contextul apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană. Amintim că asemenea interdicții au fost introduse înainte de semnarea Acordului de asociere cu UE în 2014.