Ion Tăbârță: În dosarele în care este învinuită Marina Tauber nu se avansează. Este clar că acum justiția în Rep. Moldova nu funcționează
-
15 Martie 13:47
Deputata Marina Tauber a rămas pentru a noua oară fără imunitate parlamentară, de această dată pentru a fi cercetată într-un dosar în care este învinuită de „amestec în treburile justiției”. Faptul că niciun dosar, deschis pe numele acesteia nu are finalitate, creează dezamăgire în rândul societății, discreditează această procedură, și face un deserviciu reformei justiției din Rep. Moldova, consideră experții, transmite Radio Chișinău.
Proiectul privind ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, aflată pe lista sancțiunilor internaționale pentru implicare în acțiuni de subminare a statului de drept în Rep. Moldova, a fost aprobat cu votul a 57 de deputați PAS, la cererea Procurorului general interimar, Ion Munteanu. Deputata este învinuită că ar fi întrerupt ședința Curții de Apel, care se desfășura cu ușile închise, și în care oligarhul fugar, Ilan Șor, a fost condamnat la închisoare. Este o acțiune obligatorie, cerută de legislația în vigoare, susține directorul Centrului pentru Resurse Juridice din Republica Moldova, Ilie Chirtoacă.
”Până aici nu observ careva probleme. Și chiar dacă e bizar că se întâmplă de atâtea ori, înseamnă că se adună dosarele. E un episod, cum spun procurorii. Există o acțiune pe care procurorii o consideră ilegală, îi aduc învinuirea și pentru că Marina Tauber e deputată și beneficiază de imunitate parlamentară, trebuie să meargă în Parlament și să ceară ridicarea ei. Asta vorbește mai degrabă despre o acuzație sau un dosar nou decât de altceva. Suntem, probabil, la început de cale”, a spus Ilie Chirtoacă.
Este a noua ridicare a imunității pentru deputata Marina Tauber, iar faptul că niciun dosar nu are finalitate, creează dezamăgire în rândul oamenilor, constată analistul politic Ion Tăbârță.
”Am văzut cum chiar și Marina Tauber, în mod persiflant, a interpretat această nouă ridicare a imunității, pentru că știe că nu va avea finalitate. Deci nu este problema în ridicarea de imunitate și ce va urma, mai degrabă este un PR politic pentru doamna Tauber. Am impresia că nici ea nu știe toate dosarele în care este învinuită. Totodată vedem că pe aceste dosare nu se avansează, mai degrabă se perpetuează. Apare întrebarea de ce, nu se vrea, nu se poate sau și una și alta? Este clar că în momentul dat, justiția în Rep. Moldova nu funcționează. Și nu e vorba doar de Marina Tauber. Mai avem dosare de acest gen”, a declarat Ion Tăbârță.
Dosarele de corupție trenează și mai mult, odată ajunse în instanțele de judecată, potrivit unor cercetări ale Centrului de Resurse Juridice, spune Ilie Chirtoacă.
Dacă e mai degrabă o lipsă de performanță a procurorilor, sau într-adevăr sunt dosare complicate care necesită mai mult timp, sunt întrebări la care expertul spune că nu are un răspuns.
”E ok să așteptăm. Important este să fie rezultate. Dacă aceste rezultate nu sunt, acest lucru știrbește mult din imaginea atât a Procuraturii, cât și a sistemului de justiție în general. Mai poate fi un indicator că anumite probe nu sunt atât de puternice și odată început, un dosar nu are finalitate pentru că probele pe care se bazează nu țin în instanță. Noi toți vrem rezultate dar mi-aș dori totuși ca nouă oameni nevinovați să fie achitați, și unul care este vinovat să fie condamnat”, a precizat Ilie Chirtoacă.
Acuzată în mai multe dosare, Marina Tauber a fost inclusă recent în lista de sancțiuni a Statelor Unite pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Republica Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi.
Alături de oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, deputata se află și pe lista primelor persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, adoptate de Consiliul Uniunii Europene anul trecut, mecanism creat la inițiativa României.