Ion Tăbârță: E timpul ca R. Moldova să-și revadă relația cu NATO și să treacă la o altă etapă de cooperare, lucru care nu neapărat înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate

  • 23 Ianuarie 2023 13:20
Ion Tăbârță: E timpul ca R. Moldova să-și revadă relația cu NATO și să treacă la o altă etapă de cooperare, lucru care nu neapărat înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate

E timpul ca țara noastră să-și revadă relația cu NATO și să treacă la o altă etapă de cooperare, lucru care nu neapărat înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate. Declarația aparține analistului Ion Tăbârță și a fost făcută pentru Radio Chișinău, în contextul declarației președintei Maiei Sandu, de săptămâna trecută, prin care aceasta sugera că nu exclude posibilele discuții despre aderarea Republicii Moldova la o alianță, accentuând însă că acest proces trebuie să fie unul democratic.

Expertul Ion Leahu este de părere, însă, că perspectiva de aderare a Republicii Moldova la NATO nu este tocmai optimistă. 

Declarațiile Maiei Sandu în care șefa statului a sugerat că nu exclude posibilele discuții despre aderarea Republicii Moldova la o alianță militară sunt realiste și reies dintr-un context geopolitic regional de securitate, întrucât țara noastră, în continuare, nu este ocolită de pericolele războiului dus de Rusia în Ucraina, a declarat analistul Ion Tăbârță într-un interviu pentru Radio Chișinău. El consideră că percepția creată în societate precum că statutul de neutralitate ne poate proteja de orice amenințare, este una greșită.

 „De aceea, în primul rând, noi trebuie să discutăm despre neutralitate în conformitate cu modalitatea în care acest statut contribuie la securitatea Republicii Moldova. Doi – noi trebuie să inițiem niște discuții în societate referitoare la relația Republicii Moldova cu NATO. Noi trebuie să schimbăm acea percepție, moștenită încă din perioada sovietică și alimentată de propaganda rusă privind imaginea NATO, ca o organizație agresivă, care provoacă războiul.. ”, spune Ion Tăbârță.

„E timpul ca țara noastră să-și revadă relația cu NATO și să treacă la o altă etapă de cooperare, lucru care nu neapărat înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate”, a mai spus Ion Tăbârță.

În acest sens, a subliniat el, partidele proeuropene trebuie să-și asigure un rol mai sporit în ceea ce privește relația Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică.

Un alt expert, expertul Ion Leahu, este de părere că perspectiva de aderare a Republicii Moldova la NATO nu este tocmai optimistă, iar în aceste condiții țara noastră trebuie să găsească singură soluții.

 „Să fim sinceri, problema cu Suedia arată cât de complicată este aderarea noilor state la acest bloc, dar Suedia este o țară care, în principiu, poate să contribuie la securitate. Ea dispune de o armată contemporană, pregătită, care are surse de a se perfecționa, pe când Republica Moldova este absolut repetentă. Ea nu poate să exporte absolut nimic, ea doar trebuie să primească. Pornind de la atitudinea față de extindere, putem spune că, chiar dacă astăzi depunem cerere, perspectiva de aderare este foarte și foarte sumbră”, spune Ion Leahu.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, Maia Sandu a declarat pentru publicația internațională Politico că „există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, după ce a fost întrebată despre o eventuală aderare la NATO a Republici Moldova. Chiar și așa, președinta a menționat că acest proces trebuie să fie unul democratic.

Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Senatorul rus, Andrei Klimov, s-a întrebat dacă președintele moldovean este pregătit să repete „politica suicidară” a omologului său ucrainean Vlodimir Zelenski.

Și fostul lider al socialiștilor, Igor Dodon, învinuit pe mai multe capete de acuzare, inclusiv de trădare de patrie, a venit cu critici la adresa Maiei Sandu, afirmând că o posibilă aderare la NATO ar veni în contradicție cu legea fundamentală a Republicii Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău