Ion Tăbârță, despre algerile de dumincă | „Mizele au crescut, cu toate că s-a făcut abstracție de subiectul geopolitic, el nu a dispărut în totalitate, dar vedem anumite acuzații personale reciproce între cei doi candidați”

  • 31 Octombrie 2019 13:46
Ion Tăbârță, despre algerile de dumincă | „Mizele au crescut, cu toate că s-a făcut abstracție de subiectul geopolitic, el nu a dispărut în totalitate, dar vedem anumite acuzații personale reciproce între cei doi candidați”

Alegerile de duminică din Chișinău sunt cruciale pentru cele partidele aflate la guvernare – Blocul ACUM și PCRM, susțin comentatorii politici. Totodată, cei doi concurenți electorali, Andrei Năstase și Ion Ceban, care în turul întâi practic au evitat să se întâlnească, s-au lansat în acuzații reciproce în campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

În primul tur de scrutin pentru funcția de primar al Capitalei, candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, era într-o dispută cu contracandidații săi de pe eșichierul de dreapta. În campania pentru cel de-al doilea tur de scrutin electoral, s-au intensificat acuzațiile reciproce între candidatul socialiștilor, Ion Ceban, și cel al blocului ACUM, Andrei Năstase, observă analistul politic, Ion Tăbârță.

„Dacă în primul tur, cei doi se evitau și probabil că au fost și anumite înțelegeri de la staff ca cei doi să nu se întâlnească direct, să nu participe la dezbateri și să se menajeze reciproc, acum vedem că cei doi au intrat în clinciuri directe, cu anumite lovituri reciproce dure, la limita fairplay-ului. Mizele au crescut, cu toate că s-a făcut abstracție de subiectul geopolitic, el nu a dispărut în totalitate, dar vedem anumite acuzații personale reciproce între cei doi candidați”, a spus Ion Tăbârță.

Analistul Nicolae Negru subliniază că aceste alegeri sunt cruciale pentru cele două partide, iar partidul care va pierde Capitala, riscă să iasă de pe scena politică.

„E o chestiune de principiu și în funcție de cine va câștiga Chișinăul, putem spune că partidului respectiv i se deschide o perspectivă mai mare sau această înfrângere ar putea pune punct ascensiunii formațiunii respective. E un punct crucial în geografia partidelor. PSRM a pierdut întotdeauna Chișinăul și această înfrângere i-ar putea deveni fatală. Iar dacă ACUM pierde Chișinăul, socialiștii vor prevala în viitor asupra ACUM și desigur că această colaborare nu va mai fi pe bază de paritate și lucrul acesta se observă de acum, cu oarecare dominare a PSRM”, a precizat Nicolae Negru.

În primul tur de scrutin la alegerilor locale din Chișinău, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, care a acumulat 40 %, urmat de aspirantul blocului ACUM la funcția de primar al Capitalei, Andrei Năstase, cu 31 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău