Ion Tăbârță: Dacă depolitizarea Procuraturii Generale se va rezuma la dosarul lui Viorel Morari, atunci e vorba doar despre o schimbare a mentorilor

  • 12 Februarie 2020 14:05
Ion Tăbârță: Dacă depolitizarea Procuraturii Generale se va rezuma la dosarul lui Viorel Morari, atunci e vorba doar despre o schimbare a mentorilor

Încă un dosar penal deschis pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta va mai fi anchetat pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a mai declarat că Viorel Morari l-ar fi protejat pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc.

Viorel Morari, care a condus Procuratura Anticorupție, timp de trei ani, a fost deja audiat în dosarul de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”. El este bănuit că ar fi spălat bani prin intermediul membrilor familiei sale, dar și cu implicarea altor persoane apropiate. Totodată, primul dosar, în care Viorel Morari este învinuit de abuz de putere și amestec în înfăptuirea urmăririi penale, a fost trimis în judecată. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat, într-o conferință de presă, că Viorel Morari l-ar fi protejat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Viorel Morari s-ar fi amestecat în activitatea Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție. Iar ca urmare a acestei implicări, toate plângerile și sesizările depuse de Veaceslav Platon împotriva lui Vlad Plahotniuc au fost calificate drept a fi calomnioase, fără a fi verificate. Deși erau informații exacte încă în 2016 despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului, el nu a fost audiat niciodată ca bănuit și a fost lăsat să părăsească R. Moldova în 2019”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Analistul politic Ion Tăbârță susține că ar trebui să vedem ce dosare vor fi în continuare la procuratură, pentru a înțelege dacă se dorește cu adevărat o depolizitizare a instituției sau e vorba doar despre o schimbare a mentorilor politicienilor.

„Tot ce se întâmplă legat de Viorel Morari are substrat politic (…) Ce nu s-ar zice despre dl Morari, el însă a fost un procuror care în timpul lui Plahotniuc a făcut jocurile politice de atunci. Întrebarea e ce va urma: curățenia Procuraturii se va rezuma doar la dl Morari sau se vor referi și la alți procurori, pentru a vedea o depolitizare a Procuraturii Generale.”

Analistul mai punctează că ceea ce se întâmplă în jurul procuraturii generale are totuși substrat politic.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut pe 10 ianuarie și plasat ulterior în arest preventiv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău