Ion Tăbârță: „Atât timp cât avem relații bune cu UE, avem relații bune și cu FMI, și invers”

  • 01 Iulie 16:20
Ion Tăbârță: „Atât timp cât avem relații bune cu UE, avem relații bune și cu FMI, și invers”

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE facilitează și accesul Chișinăului la finanțările internaționale, a comentat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Republica Moldova a obținut recent acces imediat la debursarea a peste 175 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional. Banii vor fi folosiți pentru suport bugetar.

Analistul a explicat că Republica Moldova va avea acces la astfel de finanțări atât timp cât respectă normele democratice și angajamentele pe care și le asumă, inclusiv în contextul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Odată cu începerea negocierilor, acestea ne deschid alte perspective, finanțări de la FMI, alte programe, care cumva sunt în dependență, într-o anumită conexiune reciprocă. Republica Moldova poate beneficia de programul FMI atâta timp cât respectă normele democratice și respectă anumite angajamente. Exact același lucru se referă și la succesul negocierilor cu Uniunea Europană. Dacă ne uităm la această paralelă, similitudinea este foarte clară. Atât timp cât avem relații bune cu UE, avem relații bune și cu FMI, și invers. Când avem anumite involuții cu o instituție, avem și cu cealaltă”, a precizat analistul Ion Tăbârță la emisiunea „Ora de vârf”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,69 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău