Ion Sturza: Candu este nașul lui Plahotniuc în sensul fraudelor majore economice

  • 21 Mai 2020 08:08
Ion Sturza: Candu este nașul lui Plahotniuc în sensul fraudelor majore economice

Fostul premier Ion Sturza afirmă că persoana care cu adevărat a gestionat Partidul Democrat din Moldova și afacerile fostului lider al partidului Vladimir Plahotniuc este Andrian Candu. Mai mult decât atât, în opinia fostului premier, Andrian Candu a fost cel care a pus bazele fraudelor economice, a concesionării aeroportului, privatizărilor licite și deciziilor de alocare a banilor din Banca Națională a Moldovei, notează IPN.

„Andrian Candu nu este o creatură a lui Plahotniuc, Plahotniuc este o creatură a lui Andrian Candu. Când domnul Plahotniuc era în așa numitele afaceri, anume expertul în structurarea afacerilor la una dintre companii a structurat-o, a băgat-o în offshor-uri și a primit pentru asta 10 %. De atunci, Candu a devenit nu finul, dar nașul lui Plahotniuc în sensul operațiunilor economice, de business și nu le-aș numi business. Le-a patronat până în ultimul moment, nu se făcea nimic fără el. El avea semnătura și era beneficiar la toate afacerile lui Plahotniuc în această proporție de 10 %. Semnăturile lui stau pe foarte mult pe documente, inclusiv în companiile care sunt în lista Kroll și care sunt astăzi investigate de către Procuratura Generală”, a declarant Ion Sturza în cadrul emisiunii „Secretele. Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Ion Sturza afirmă că cei care se afla în anturajul lui Vladimir Plahotniuc nu dețineau afaceri. Aceștia încercau să elaboreze scheme prin care să scoată bani din rezervele valutare ale țării.

„A urmat o perioadă totală de barbarie în care în prin plan au apărut personaje extrem de dubioase ca Iaralov al cărui vis a fost întotdeauna să fure sau să se înfrupte din rezervele valutare. Ei nu făceau business, ei nu aveau fabrici, uzine, angajați. Ei s-au pus de-a lungul drumului la toate fluxurile financiare din Republica Moldova și au început să le estorcheze, să le fure. Deci, Andrian Candu este nașul lui Plahotniuc în sensul fraudelor majore economice, după aceea este nașul politic a lui Plahotniuc. El a dus practic toată ideologia, interacțiunea cu instituțiile statului, controlul asupra Guvernului, Parlamentului și așa mai departe. Plahotniuc numai de politică nu se ocupa. Este creierul acestui sistem criminal”, a adăugat omul de afaceri.

Ion Sturza spune că amprenta lui Andrian Candu se regăsește în procesul de concesionare a Aeroportului, a privatizărilor licite și a deciziilor de alocare a banilor din Banca Națională.

„El este băiat foarte inteligent, foarte bine educat. A trecut o școală destul de bună la una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară. Deci, el înțelege foarte bine și eu nu înțeleg pe ce mizează. Știindu-i  profilul și înțelegându-l, el acuma este foarte nervos, denotă o lipsă de siguranță totală. Strategia lor de a-l influența pe procuror prin intermediul lui Dodon a eșuat și aceasta îi pune pe ei într-o situație extrem de complicată. Și eu aș recomanda la toți oamenii care cat decât au un pic de discernământ la Chișinău să nu să se lege de Andrian Candu, este o chestiune extrem de nocivă”, a punctat on Sturza.


Fostul premier menționează că actualul procuror general nu poate fi controlat prin instrumente politice, iar Andrian Candu nu va scăpa de investigațiile procuraturii. „Ei înțeleg foarte bine că acest lucru este imposibil astăzi și nu va fi acceptat nici de către opinia publică din țară, nici din exterior pentru că vreau să vă spun că analiștii atenți care cunosc ce se întâmplă în Republica Moldova își dau seama de profilul procurorului de la Chișinău și sunt în mare parte satisfăcuți de acest profil. Deja nu mai este ținta Stoianoglo, ținta este destabilizarea statului Republica Moldova, profundă destabilizare politică, economică, din care s-ar putea de mai căpătat ceva timp”, a spus Ion Sturza

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău