Ion Sturza: Republica Moldova pe bune a spălat bani…

  • 19 Iunie 2015 12:26
Ion Sturza: Republica Moldova pe bune a spălat bani…

Principalii beneficiar ai furtului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank sunt în afara țării, și anume în Est, susține fostul premier Ion Sturza.

Schemele elaborate din exterior au fost executate în Republica Moldova de oamenii de afaceri Ilan Șor și Veaceslav Platon, care au avut o înțelegere cu clasa politică din Republica Moldova, a opinat fostul premier în cadrul unei emisiuni televizate la TV 7.

”În Federația Rusă, de ani de zile, sub protecția serviciilor speciale a existat un business de spălare de bani, inclusiv lista Magnițki, ș.a.m.d, care în mare parte a profitat, apropo, de băncile din Țările Baltice, țările europene… Încă la sfârșitul anilor 90 când eram eu prim-ministru, au venit cu ideea să transforme Republica Moldova într-un mega-ofshor și să facem transferurile astea prin Republica Moldova, care le-ar da o legitimitate… Numai că era o mică diferență de ceea ce se întâmpla în alte părți - nu era doar un tranzit al banilor, aici în Republica Moldova se schimba proprietarul banilor, o decizie a instanței din Telenești, Șoldănești… și banii de la Ivanov se duceau la Petrov și s-a terminat. Republica Moldova pe bune a spălat bani… Ceea ce vă pot spune cu certitudine, este că autorii schemelor respective și-au cerut permisiunea de la oamenii decizionali din Republica Moldova. A fost o discuție sinceră și pragmatică, inclusiv despre repartizarea profitului. Adevărul e că sumele au trecut de niște limite la care nici băieții din Moldova nu le vedeau zerourile, ei au înțeles că proporția sau amploarea este mult mai mare decât beneficiile și atunci și-au pus niște condiții de comisioane cu mult peste posibilitățile reale. Atunci s-a rupt filmul, pentru că autorii schemei au spus că ăștia sunt prea hapsâni”, a afirmat Ion Sturza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău