Ion Preașcă: „Moldovatransgaz are puține șanse să revină la gestiunea sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova, cel puțin în următoarea perioadă”

  • 19 Februarie 12:44
Ion Preașcă: „Moldovatransgaz are puține șanse să revină la gestiunea sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova, cel puțin în următoarea perioadă”

Certificarea provizorie de către ANRE a companiei „Vestmoldtransgaz”, operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Rep. Moldova, reprezintă o procedură formală, care confirmă că întreprinderea este independentă și activează conform legii privind piața gazelor și directivelor europene, afirmă expertul în energetică, Ion Preașcă. În continuare, „Vestmoldtransgaz” trebuie să-și îndeplinească obligațiunile, adică să investească în întreținerea și dezvoltarea rețelelor de gaze, mai spune expertul, transmite Radio Chișinău.

La finele săptămânii trecute, ANRE a certificat provizoriu operatorul sistemului de transport al gazelor naturale, SRL „Vestmoldtransgaz”. Expertul în energetică, Ion Preașcă, subliniază că acest lucru reprezintă o procedură formală, care confirmă că întreprinderea este independentă și activează conform normelor legii privind piața gazelor și directivelor UE.

„În continuare, urmează îndeplinirea cerințelor. Deservirea rețelelor, deocamdată, o face Moldovatransgaz, ea este și proprietarul acestor rețele de transport, dar la anul viitor ar putea interveni schimbări, adică Vestmoldtransgaz ar putea să caute alte companii care să asigure mentenanța lor”, a declarat Ion Preașcă.

Decizia ANRE-ului cu privire la certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” urmează a fi transmisă spre avizare Secretariatului Comunității Energetice.

„Noi am avut cazul de anul trecut, când Moldovatransgaz nu a reușit să obțină certificare și a rămas fără gestiunea de rețele, proprietarii nu au reușit să facă procedurile date. Dar, proprietarul cunoaștem cine e – Gazprom, care a refuzat să se conformeze directivelor UE. Iată de ce bănuim că Moldovatransgaz are puține șanse să revină la gestiunea sistemului de transport al gazelor din Rep. Moldova, cel puțin în următoarea perioadă”, a afirmat Ion Preașcă.

La finele săptămânii trecute ANRE a subliniat într-un comunicat că decizia sa cu privire la certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” face parte din acțiunile ce vizează punerea în aplicare a cerințelor Pachetului Energetic III.

În procesul de evaluare, ANRE a constat independența SRL „Vestmoldtransgaz” în raport cu celelalte întreprinderi din sectorul gazelor naturale, capacitatea financiară, tehnică, fizică și umană a acesteia, precum și competența de a îndeplini obligațiile privind acordarea accesului la rețelele de transport al gazelor naturale, se mai arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău