Ion Munteanu: „Gazprom a decis să mențină Chișinăul într-o situație incertă și încordată”

  • 03 Octombrie 2022 19:45
Ion Munteanu: „Gazprom a decis să mențină Chișinăul într-o situație incertă și încordată”

Gigantul rus Gazprom a confirmat la sfârșitul săptămânii trecute volumele de gaze naturale pe care urmează să le livreze Rep. Moldova în octombrie. Acestea vor fi cu 30 la sută mai mici decât necesarul pentru ambele maluri ale Nistrului, după cum au anunța autoritățile de la Chișinău. Acest lucru ar putea să nu afecteze Rep. Moldova pe termen scurt, în condițiile în care în octombrie, consumul de gaze la nivel național este destul de redus. Situația va fi însă mai dificilă în lunile de iarnă, când autoritățile vor fi nevoite să treacă la folosirea păcurii procurate din România și/sau achiziția de gaze de pe piețele internaționale, spune expertul Ion Muntean. El crede că, prin reducerea volumelor de gaze, Gazprom a decis să mențină Chișinăul într-o situație incertă și încordată, continuând să reprezinte un instrument important de influență în Rep. Moldova.

Gazprom a confirmat vineri furnizarea de gaze pentru luna octombrie, reducând volumul cu 30%, invocând motive tehnice. Din necesarul de 8,06 milioane m3 pe zi, inclusiv regiunea transnistreană, au fost confirmate 5,7 milioane m3 pe zi, potrivit autorităților de la Chișinău.

Expertul Ion Muntean crede însă că prin decizia de a reduce volumele de gaze livrate, Gazprom vrea să mențină, la fel cum o face și cu alți parteneri, Rep. Moldova într-o zonă de incertitudine continuând să se impună ca un instrument de influență în regiune.

„În acest moment, Gazpromul, Federația Rusă nu cred că are o viziune clară în ceea ce privește livrarea de gaze naturale în Rep. Moldova, cum ar putea influența, cum ar putea influența prin aceasta eventuale activități, evenimente de la Chișinău. Nu exclud că ar aștepta orice ocazie de a penaliza cumva autoritățile de la Chișinău pentru orice greșeală, eroare. Menținerea într-o situație încordată a autorităților de la Chișinău îi avantajează.

Ei înțeleg că odată ce ar stopa livrările de gaze naturale către Rep. Moldova, consecințele vor fi dure pentru autoritățile și consumatorii din Rep. Moldova, însă acestea vor fi pe termen scurt, mediu, după care Gazprom își va pierde un instrument important de influență în această regiune. Prin urmare, nu cred că este în interesul lor de a grăbi acest proces, ca ulterior să-și piardă controlul, influența pe anumite aspecte din Rep. Moldova. Reducerea cu o treime a volumelor de gaze pentru luna octombrie nu are un impact negativ semnificativ având în vedere că este o perioadă când consumul este unul relativ mic. Din noiembrie, în cazul în care Gazprom va continua să livreze aceleași cantități de gaze,  autoritățile de la Chișinău vor fi nevoite însă să pună în aplicare anumite măsuri de susținere, un plan de optimizare a consumului de gaze, precum trecerea la folosirea păcurii pentru încălzirea populației sau procurarea de gaze de pe piața liberă, spune Ion Muntean.

Expertul susține că în aceste condiții, în care livrările de gaze se vor reduce cu circa o treime și pentru regiunea transnistreană, așa-numitele autorități din stânga Nistrului vor trebui să gestioneze consumul intern. Procurarea de energie electrică din Ucraina, a redus deja consumul de gaze folosit pentru alimentarea Centralei de la Cuciurgan, care asigură două treimi din necesarul de energie pentru partea dreapta.

„Cunoaștem că 30% din electricitate este preluată din Ucraina, respectiv Centrala de la Cuciurgan funcționează, de la începutul verii cu 30 la sută mai redus. Prin urmare totul depinde de cum evoluează locurile și cum gestionează pe interior pretinsele autorități din regiunea transnistreană, consumurile. Ce posibilități au de a substitui consumurile de gaze naturale, cu alte consumuri.  Este cunoscut faptul că două blocuri de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan funcționează pe cărbune, respectiv, într-o oarecare măsură pot fi utilizate și cărbunele pentru a produce energie electrică. La moment chiar și cu  aceste volume reduse, ei ar putea face față producției”, transmite Ion Munteanu.

Gazprom este în prezent singurul furnizor de gaze naturale pentru Republica Moldova. La 1 octombrie, concernul rus a amenințat Chișinăul că ar putea rezilia în orice moment acordul de livrare a gazelor, semnat pe cinci ani în luna octombrie, anul trecut. Motivul, autoritățile de la Chișinău nu au semnat convenția bilaterală privind achitarea datoriilor istorice de peste 720 de milioane de dolari pentru consumul de gaze în partea dreaptă a Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău