Ion Manole, director executiv Promo-LEX: Regimul separatist de la Tiraspol ține ostatici profesorii și elevii școlilor în limba română. Este un gest de disperare

  • 29 Martie 13:02
Ion Manole, director executiv Promo-LEX: Regimul separatist de la Tiraspol ține ostatici profesorii și elevii școlilor în limba română. Este un gest de disperare

După ce Tiraspolul a majorat unilateral taxele pentru serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, Guvernul promite să compenseze cheltuielile suplimentare. Totodată, Biroul politici de reintegrare acuză Tiraspolul că refuză, să creeze un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele opt școli cu predare în limba română din regiune. Experții cataloghează gestul Tiraspolului drept presiuni asupra copiilor, care au devenit ostaticii regimului separatist din regiune, dar și ca pericole reale pentru autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele 8 școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului Tiraspolul sub diferite pretexte nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional, susțin autoritățile. Tiraspolul refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri.

Experții spun că s-au așteptat la astfel de acțiuni din partea regiunii Transnistrene, în special în contextul proceselor electorale din Rep. Moldova, a declarat expertul în relații internaționale de la comunitatea WatchDog, Grigore Guzun, în cadrul emisiunii ”Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău.  

Împreună cu colegii de la WhatchDog am prognozat intensificarea unor astfel de acțiuni, în special în contextul proceselor electorale din Rep. Moldova, asta în primul rând, și în al doilea rând, în contextul expirării contractului de tranzitare a gazelor, la sfârșitul anului 2024. Putem vedea presiuni asupra școlilor cu predare în limba română și probabil vom vedea și presiuni asupra agricultorilor noștri, dar și ca de obicei reținerea unor cetățeni moldoveni în stânga Nistrului. Sunt niște scenarii deja cunoscute. Deși Biroul de Reintegrare spune că pericolele nu sunt reale, eu le-aș cataloga ca niște pericole reale, dar temperate de capabilitățile militare a Ucrainei, care are dislocați în jur de 15 mii de militari la granița cu regiunea transnistreană. Nivelul de risc nu este acum atât de ridicat, dar va crește în apropierea scrutinului prezidențial din acest an și va atinge cote maxime în alegerile parlamentare de anul viitor”, a declarat  Grigore Guzun, pentru Radio Chișinău.             

Directorul Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole a subliniat necesitatea de a acorda o atenție deosebită situației școlilor din stânga Nistrului, subliniind că Republica Moldova are obligația de a proteja copiii și instituțiile de învățământ din Transnistria – aceștia fiind ostatici în acea regiune.

Chișinăul trebuie să facă astfel încât, cel puțin această categorie de persoane și aceste instituții din stânga Nistrului să nu rămână în categoria de ostatici. Însă, noi vedem că regimul de la Tiraspol, exact asta face. Dacă vorbim de aspectul material atunci nu vedem aici mari pericole, pentru că autoritățile constituționale vor identifica resursele necesare și vor suplimenta bugetele, dar să ne amintim că odată cu scoaterea în evidență din nou a acestor instituții de învățământ se poate direcționa spre a promova ura față de această categorie de persoane. Este un gest de disperare, au găsit punctul cel mai slab - ostaticii pe care îi au acolo: profesorii, părinții, elevii, dar și fermierii din Dubăsari, care la fel sunt foarte vulnerabili atunci când Tiraspolul vrea să tensioneze situația și respectiv apasă pe aceste categorii vulnerabile”, a spus Ion Manole.

Amintim că din acest an este în vigoare un nou Cod Vamal, prevederile căruia impun agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale, la fel ca și cei din dreapta Nistrului. Acest fapt a nemulțumit autoritățile separatiste de la Tiraspol, care au amenințat cu măsuri de răspuns, inclusiv cu majorarea taxelor pentru cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, care se subordonează Ministerului Educației de la Chișinău.       

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău