Ion Leucă: Democrații vor vota cu fermitate Legea ONG-urilor
-
09 Iunie 2020 17:24
Partidul Democrat cu siguranță va vota Legea cu privire la organizațiile non-guvernamentale și în Parlament cu siguranță vor exista peste 50 de voturi pentru adoptarea acestui proiect de lege. O spune deputatul PDM, Ion Leucă, cel care menționează că amendamentele, pe care le propun deputații din Partidul Socialiștilor, trebuie studiate minuțios în comisiile parlamentare de specialitate.
O condiție pentru ca acestea să fie acceptate este ca ele să nu vină în detrimentul parcursului european al Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Votarea condițiilor UE: turnură neașteptată a majorității parlamentare”, organizate de Agenția de presă IPN.
Ion Leucă a menționat că cea de-a doua tranșă de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară, acordată de Uniunea Europeană, este extrem de necesară, în condițiile pandemiei din țară. Potrivit lui, colegii săi, la ședința fracțiunii PDM, au declarat că vor susține necondiționat Legea ONG-urilor, care se regăsește printre condiționalități. Deputatul consideră că ar fi incorect din partea Partidului Democrat, indiferent de toate animozitățile care sunt în coaliția de guvernare, să nu susțină acest proiect. Și aceasta în condițiile în care, chiar președintele PDM, în calitate de premier, a promovat această lege, a negociat-o la Bruxelles.
Potrivit lui, prin declarațiile de astăzi, președintele Igor Dodon a dat cumva speranța că el și-a revăzut unele viziuni referitor la aceste proiecte. „Și aceasta pentru că, de la declarația că, în caz că PDM votează Legea cu privire la ONG-uri, se rupe coaliția și până la declarația cu privire la găsirea unui compromis, este o cale destul de optimistă”, a spus el.
Deputatul susține că PDM nu se simte cel mai confortabil în coaliția cu PSRM, pentru că există mai multe viziuni diferite. Dar niciodată PDM nu va merge la compromis în ceea ce ține de revizuirea parcursului european al Republicii Moldova. „Și în acest context, aflarea PDM în actuala coaliție, dacă nu este spus prea tare, este o garanție pentru cetățeni și, nu în ultimul rând, pentru alegătorii noștri, că vom păstra acest parcurs, inclusiv cu votarea acestor legi. Și acesta va fi aportul democraților la îndeplinirea acelor angajamente pe care Republica Moldova urmează să le înfăptuiască în acest parcurs european și în implementarea Acordului de Asociere cu UE”, a spus Ion Leucă.
Parlamentarul este de părere că poziția colegilor de coaliție s-ar fi schimbat ca urmare a argumentelor prezentate de conducerea PDM în cadrul ședințelor coaliției, dar și în general în cadrul discuțiilor care au loc permanent: „Și acest fapt i-a făcut pe partenerii de coaliție să fie mai flexibili. PDM a mers în această coaliție nu prea atractivă pentru o parte din alegătorii săi, dar formațiunea a mers la acest compromis reieșind din interesele cetățenilor, țării și parcursului european”.
Cât ține de amendamentele înaintate de colegii de coaliție din PSRM, Ion Leucă spune că încă nu a reușit să le studieze, dar, dacă ele vin să limiteze dreptul organizațiilor non-guvernamentale la exprimare pe subiecte politice, acestea nu pot fi susținute. Deputatul susține că mereu a fost adeptul ca experții din diverse domenii să-și facă treabă și le poartă respect experților care vin cu aport pentru îmbunătățirea legislației. „În aceste condiții, amendamentele socialiștilor vor fi susținute, doar dacă ele nu vin în detrimentul parcursului european al Republicii Moldova”, a spus el.
Potrivit lui Ion Leucă, PDM și-a exprimat disponibilitatea și voința politică să voteze Legea cu privire la ONG-uri. Și la Biroul Permanent al Parlamentului reprezentanții formațiunii au insistat că legea să fie examinată cât mai curând, chiar săptămâna aceasta. „Acum este important să se lucreze în comisiile parlamentare de specialitate, în cadrul căror amendamentele propuse să fie examinate, iar ulterior, fiecare fracțiune să decidă. Coaliția de guvernare va încerca să aibă o poziție unică. Deputații democrați, pentru care acest proiect de lege este mult mai necesar, au dat dovadă de compromis atunci când s-a votat acordarea creditului rusesc. Or, acum este rândul celorlalți colegi de coaliție, PSRM, să demonstreze flexibilitate și compromis”, a spus deputatul.
Dezbaterile „Votarea condițiilor UE: turnură neașteptată a majorității parlamentare” sunt ediția a 138-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.