Ion Leahu | Participarea ambasadorilor ruși la ședințele așa-zisului minister de externe de la Tiraspol reprezintă o sfidare a autorităților constituționale de la Chișinău

  • 16 Februarie 2021 13:32
Ion Leahu | Participarea ambasadorilor ruși la ședințele așa-zisului minister de externe de la Tiraspol reprezintă o sfidare a autorităților constituționale de la Chișinău

Participarea ambasadorilor ruși la ședințele așa-zisului minister de externe de la Tiraspol reprezintă o sfidare a autorităților constituționale de la Chișinău. Experții  în problema transnistreană atenționează că după un astfel de incident, ambasadorul rus ar fi trebuit să fie convocat la Ministerul de Externe. 

Ambasadorul Fedrației Ruse Oleg Vasnețov a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o ședință on-line a așa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Diplomatul a vorbit despre „rolul decisiv” al militarilor ruși în menținerea păcii în regiunea separatistă.

Autoritățile de la Chișinău sunt sfidate prin acțiunile diplomaților ruși care participă la ședințe cu așa-numitele autorități de la Tiraspol, mai mult chiar laudă rolul lor în existența așa-zisei republici transnistrene. Fostul membru al Comisiei Unificate de Control (CUC) Ion Leahu atenționează că prin asemenea acțiuni Rusia încalcă regulile dreptului internațional:

„Asemenea demersuri într-adevăr ar însemna o sfidare a autorităților de la Chișinău. Mai devreme, colonelul Zelenkov, care este șeful GOTR, a făcut o declarație în care a spus că în regiunea transnistreană trăiește unul și același popor, de aceea trebuie să fie asistat în toate cele necesare. În opinia Moscovei, în regiunea transnistreană locuiește același popor ca și în Rusia, care este temporar, în pofida unor evenimente, separat de Rusia. Au fost zeci de note în care Rusia a fost chemată să respecte dreptul internațional. Rămâne numai să constatăm, eu nu mai știu dacă mai este ceva de întreprins, nu știu dacă mai putem impune măsuri ca Rusia să respecte propriile angajamente”, a spus Ion Leahu. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat la aceste acțiuni și a cerut ca diplomații acreditați la Chișinău să nu încurajeze structurile neconstituționale de la Tiraspol. 

„Reiterăm solicitarea autorităților de la Chișinău privind abținerea de la participarea diplomaților acreditați în Republica Moldova la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova”, a menționat purtătorul de cuvânt de la Externe, Daniel Vodă.

După participarea la colegiul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol, ambasadorul rus la Chișinău ar trebui să fie convocat la Ministerul de Externe, așa cum s-a întâmplat anul trecut. De această părere este fostul viceministru pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

„Vedem că de mai mulți ani, ambasadorii Federației Ruse acreditați la Chișinău participă la astfel de evenimente, în pofida notelor explicite de la Ministerul de Externe, care cheamă ca diplomații să se abțină de la asemenea acțiuni și chiar anul trecut anul ambasadorul Vasnețov a fost convocat la Ministerul de Externe, nu știu de ce nu s-a întâmplat lucrul acesta și acum. Evident, în asemenea situații se cere cel puțin o notă unde merg diplomații din partea ministerului nostru de externe în adresa ministerului de externe rus, cu solicitarea și clarificarea poziției oficiale a Federației Ruse”, susține Alexandru Flenchea. 

Amintim că ambasadorul rus la Chișinău, dar alți oficiali de la Moscova au participat de mai multe ori la evenimente organizate pe care autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, iar trupele rusești staționate în regiune organizează exerciții militare comune cu trupele transnistrene.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău