Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control: Odată cu retragerea trupelor ruse din Herson, se reduc și riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova

  • 15 Noiembrie 2022 14:13
Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control: Odată cu retragerea trupelor ruse din Herson, se reduc și riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova

Trupele ruse au părăsit, zielel trecute, orașul Herson din sudul Ucrainei. Acest oraș fusese cucerit de către armata rusă încă la începutul invaziei în țara vecină și, potrivit experților, putea deschide calea spre alte două centre importante - Nikolaev și Odesa - și duce, în final, la crearea unui coridor terestru până în regiunea transistreană. Experții consideră că, odată cu retragerea trupelor ruse din Herson, se reduc și riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Retragerea armatei Ruse din orașul Herson  avantajează Republica Moldova, întrucât reduce riscul unui atac direct asupra statului nostru, consideră fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. În opinia sa, această retragere reduce și riscul apariției unor tensiuni în regiunea transnistreană, deoarece Rusia, în acest moment, nu dispune de posbilități militare extinse.     

„Transnistria nu cred că o să fie afectată, din contra, retragerea trupelor rusești pe malul stâng a Niprului, ne spune despre faptul că rușii nu dispun de posibilități militare armate pentru a schimba situația în Transnistria, a o fortifica, a implica trupele din Transnistria sau și mai mult, de a ataca Rep. Moldova. Noi odată cu aceste victorii a armatei Ucrainene, am primit un oarecare răgaz”, a declarat Ion Leahu.

Acesta a subliniat că pentru Rusia, pierderea Hersonului este o lovitură dureroasă.

„Rusia pentru un timp va suferi foarte mari probleme de ordin politic și ordin social. Acum chiar Ucraina poate să preia inițiativa și anume ea să dicteze modul cum va decurge acest război. Ucrainenii cel puțin din punct de vedere a propagandei au superioritate. Rusia nu este nici pe departe învinsă, ea încă are posibilitatea de a încerca să schimbe mersul războiului în folosul său. Orașul Herson nu mai este sub controlul”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ion Leahu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău