Ion Jinga: Să aducem România în doi ani la vârful deciziei mondiale privind pacea și securitatea, cred că merită orice efort

  • 05 Aprilie 2018 12:10
Ion Jinga: Să aducem România în doi ani la vârful deciziei mondiale privind pacea și securitatea, cred că merită orice efort

Prioritatea zero pentru Misiunea Permanentă a României la ONU o constituie, în această perioadă, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021, a declarat, pentru Agerpres, șeful Misiunii.

''Doar 15 state sunt acolo, dintre care cinci sunt membri permanenți. Să aducem România timp de doi ani la vârful deciziei mondiale în ceea ce privește pacea și securitatea planetei, alături de marile puteri ale lumii, cred că merită orice efort'', a declarat ambasadorul Ion Jinga într-un interviu pentru AGERPRES.

Prezența în Consiliul de Securitate al ONU reprezintă ''cea mai importantă poziție pe care o țară și-o poate dori în arena internațională, pentru că oferă vizibilitate, prestigiu, influență și capacitate de a radia influență într-un areal geografic ce depășește anvergura determinată tradițional de dimensiunea geografică, populație, forță economică sau militară'', a explicat diplomatul român.

Potrivit acestuia, România participă la două treimi din misiunile ONU de menținere a păcii și la două misiuni politice speciale. În cadrul acestor misiuni, militarii, polițiștii și jandarmii români ocupă și funcții cheie în structurile de comandă ale forțelor, în domeniile informații, operații, comunicații, logistică și personal, cooperare civili-militari, fapt ce dovedește recunoașterea profesionalismului acestora.

Ion Jinga a mai vorbit, în interviul acordat prin email, despre teme de actualitate ce figurează pe agenda ONU, precum reforma Consiliului de Securitate, ''un proces eminamente politic'', sau situația migranților și refugiaților. Totodată, el s-a referit și la tinerii care doresc să efectueze stagii la Misiunea Permanentă a României la ONU.

Interviul face parte din proiectul editorial #CentenarDiplomatic desfășurat de AGERPRES pe parcursul întregului an, cu accent pe relațiile diplomatice în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău