Ion Iovcev | Actuala conducere de la Chișinău este hărțuită și va fi hărțuită încă mult timp de către Federația Rusă prin problema gazului și cea energetică

  • 28 Ianuarie 2022 12:24
Ion Iovcev | Actuala conducere de la Chișinău este hărțuită și va fi hărțuită încă mult timp de către Federația Rusă prin problema gazului și cea energetică

Actuala conducere de la Chișinău este hărțuită și va fi hărțuită încă mult timp de către Federația Rusă prin problema gazului și cea energetică. Declarațiile au fost făcute de către profesorul Ion Iovcev, fost director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol, în prezent consilier în Parlamentul European, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Fostul director al singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol a făcut referire în interviul realizat de Ina Guțu și la situația din Ucraina, precum și la ceea ce se întâmplă în prezent în regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Cu trupe ale fostei armate a 14-a ruse staționate în regiunea transnistreană, trupe dislocate la frontieră cu Ucraina și în Belarus, cu teritorii ocupate în regiunea Donbass, Ucraina se află prezent în stare de asediu, iar Europa – în preajma unui mare război rece care se poate transforma oricând într-un adevărat război, inclusiv nuclear, susține profesorul Ion Iovcev. În acest sens regiunea transnistreană are un rol major în menținerea și susținerea pretențiilor teritoriale ale Federației Ruse în regiune.

”A patra parte a efectivului militar pe care îl are Federația Rusă e concentrat în prezent la granița cu Ucraina. E un pericol mare. În orice moment poate să înceapă o agresiune asupra statului independent Ucraina care reprezintă un mare pericol și pentru Rep. Moldova. Asta pentru că Rusia nu a refuzat niciodată să creeze acel proiect numit Rusia Mică, refacerea ”imperiului răului” și astfel, să ajungem înapoi de unde ne-am pornit”.

Ca urmare a poziției clare și ferme din partea președintei Maia Sandu vizavi de staționarea trupelor rusești în stânga Nistrului, dar și a faptului că în 1992 a fost un război pornit de Federația Rusă împotriva statului Rep. Moldova pentru a o împiedica să iasă din componența URSS, în prezent autoritățile de la Chișinău sunt hărțuite de către Moscova prin ridicarea tarifelor la gaz și energia electrică, este de părere Ion Iovcev.

”A fost reacția Federației Ruse care are pârghiile ei: problema gazului, problema energiei. Știind că au monopol asupra gazului în Rep. Moldova au crescut brusc prețurile la gaz. Rep. Moldova va fi încă mult timp hărțuită. Conducerea Rep. Moldova simte acest lucru astăzi la nivel de țară prin ceea ce face Federația Rusă. Lucrul acesta l-am simțit eu pe parcursul a 30 de ani, fiind acolo în stânga Nistrului, hărțuiala pe care am avut-o din partea regimului separatist, alimentată, bineînțeles de Federația Rusă.”

În cadrul discuției purtate, Ion Iovcev s-a referit și la propaganda în favoarea Federației Ruse prin intermediul canalelor mass-media,  care se atestă în regiunea transnistreană și care s-a intensificat în ultima perioadă.

”În opinia lor, toată lumea este agresivă în jurul lor.  Rusia este înconjurată de NATO. Federația Rusă este iubitoare de pace dar urmează să fie atacată. Oamenii din regiunea transnistreană într-adevăr cred că toată vina pentru situația tensionantă din prezent o au cei din apus. Rep. Moldova este vinovată. Noi avem parteneriat cu NATO, dar ei nu fac deosebire între parteneriat și membru al acestei organizații. Ca și cum Republica Moldova pretinde să rezolve problema transnistreană prin forță”.

Interviul integral cu profesorul Ion Iovcev îl puteți asculta mâine, 29 ianuarie, la Radio Chișinău, începând cu ora 15:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău