Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, reținut de separatiști

  • 05 Februarie 2014 22:57
Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, reținut de separatiști

Directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reținut miercuri, 5 februarie, de forțele separatiste transnistrene, împreună cu șoferul și contabila instituției.

Automobilul lor a fost oprit când cei trei reveneau din localitatea Parcani, având asupra lor salariile angajaților liceului. Acțiunile forțelor separatiste au fost condamnate și calificate drept unilaterale de Guvernul de la Chișinău, care a sesizat organismele internaționale în acest sens.

Automobilul în care se aflau Ion Iovcev și încă doi angajați ai liceului ”Lucian Blaga” a fost oprit după trecerea liniei administrative de un grup de reprezentanți ai unor structuri militarizate din regiunea transnistreană. Ei au fost reținuți după ce au refuzat să se supună unei percheziții din partea separatiștilor. 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov a declarat că la Chișinău a fost convocată o ședință a delegației din partea Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control. Potrivit oficialului, au fost inițiate deja consultări cu partenerii internaționali și a fost solicitată o deplasare de urgență la fața locului a observatorilor militari din partea Comisiei Unificate de Control.

Primul ministrul Iurie Leancă a solicitat în ședința de Guvern să fie informat referitor la acest subiect și să fie întreprinse măsurile necesare pentru înlăturarea tentativelor de menținere a tensiunii.

Contactată de Radio Chișinău, vice-directorul liceului de la Tiraspol, Raisa Pădurean, a declarat că telefonul lui Ion Iovcev este închis și că nu a mai reușit să comunice cu acesta după ce a fost reținut.
 
Incidentul a fost condamnat de partidele din coaliție de guvernare și de organizațiile non-guvernamentale de la Chișinău.

 Amintim că Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol a fost suspus represiunilor de mai multe ori în ultima perioadă. Recent instituției i-au fost blocate conturile de către organele fiscale separatiste. Aceasta este singura școală cu predare în limba română din Tiraspol. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău