Ion Guzun, despre întâlnirile lui Fadei Nagacevschi cu mai mulți judecători | „Nu văd legitimitatea prezenței ministrului la asemenea întrevederi”

  • 19 Februarie 13:05
Ion Guzun, despre întâlnirile lui Fadei Nagacevschi cu mai mulți judecători | „Nu văd legitimitatea prezenței ministrului la asemenea întrevederi”

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi s-a întâlnit cu mai mulți judecători ale instanțelor teritoriale de diferite nivele, întâlniri care nu au avut un caracter oficial, atenționează expertul juridic Ion Guzun, făcând referire la surse din sistemul judecătoresc. El atrage atenția că aceste întâlniri au loc cu puțin timp înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor. În acest context, ministrul justiției își depășește atribuțiile, susține expertul. Fadei Nagacevschi a respins acuzațiile. O relatare de Radu Osipov pentru Radio România Chișinău.

Luna viitoare se va convoca Adunarea Generală a Judecătorilor care ar trebui să desemneze un nou membru al CSM din rândul magistraților. La Curtea Supremă de Justiție există opt poziții vacante de judecători. Tot la CSJ, dar și la alte instanțe cum sunt Curtea de Apel și Judecătoria Chișinău, trebuie numiți noi președinți.

În această conjunctură, întâlnirile ministrului cu judecători sunt o imixtiune în activitatea puterii judecătorești, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun.

Nu văd legitimitatea prezenței ministrului la asemenea întâlniri și discuții, mai ales că se sugerează nume concrete și persoane în contextul promovărilor în instanțele superioare sau în funcțiile de președinte și vicepreședinți ai instanțelor.”

Ion Guzun este de părere că ministrul Fadei Nagacevschi și-a depășit atribuțiile pentru că a ignorat Consiliul Superior al Magistraturii.

„Dacă se vor dezbateri pe subiectele care țin de evaluarea judecătorilor, pentru a exclude orice influență a politicului asupra sistemului judecătoresc, acest lucru trebuie să se facă împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii.”

Potrivit site-ului Ministerului Justiției, Fadei Nagacevschi a făcut o vizită luni la Judecătoria Căușeni, însă expertul susține că ministrul a avut mai multe întrevederi pe care nu le-a făcut publice.

Pe de altă parte, Fadei Nagaveschi a declarat pentru Radio Chișinău că informația despre întruniri a fost postată pe pagina sa personală și a instituției pe care o conduce, iar discuțiile s-au referit doar la reformarea justiției și evaluarea judecătorilor, ceea ce se află în limitele atribuțiilor sale de serviciu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:6,2 m/s
Wed
5
Thu
6
Fri
4
Sat
4
Sun
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău