Ion Diacov: JUSTIȚIA este instrument politic. REACȚIA Procuraturii Generale

  • 04 Iulie 2016 13:37
Ion Diacov: JUSTIȚIA este instrument politic. REACȚIA Procuraturii Generale

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, acuză justiția din Republica Moldova că ar fi un instrument politic, făcând referire la dosarele Filat, Șor și la cazul judecătoarei Domica Manole.

El a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că nu ar fi existat motive ca procesul de judecată al lui Vlad Filat să fie unul secret. Potrivit lui Ion Diacov,  în sentința lui Vlad Filat, care nu a fost făcută publică, nu s-ar regăsi acuzații legate de furtul miliardului, ci doar de luare de mită.
 
În practica altor state, secretul în dosare este invocat când este vorba de trafic de droguri sau crimă organizată, iar în închisori, cu excepția cazurilor de omoruri sau altor crime, stau doar cei care nu își permit achitarea unei cauțiuni. Arestarea și neacceptarea cauțiunii, în cazul lui Vlad Filat, este o metodă de a ascunde adevărul, susține Ion Diacov. Acesta menționează că Vlad Filat a fost eliminat pentru că a devenit incomod.
 
”Domnul Filat la un moment dat a fost incomod și a fost înlăturat. El cu cine lupta, cu domnul Plahotniuc. Să ne închipuim că la noapte acesta este reținut. Cine și ce ar putea să îi inainteze?  Hotelul ”Codru”, din presă știm că are documente. Alte lucruri, vă garantez că nu și-a lăsat semnătura nicăieri”, a declarat Ion Diacov.
 
Fostul procuror s-a referit și la cazul judecătoarei Domnica Manole, cercetată penal după emiterea unei hotărâri prin care permitea organizarea unui referendum privind alegerea președintelui în mod direct, acuzând presiuni politice asupra judecătorilor.
 
”Cu ajutorul organelor de drept în Republica Moldova se instaurează o dictatură. Cazul Domnicăi Manole este un exemplu de presiune asupra libertății decizionale a judecătorului. Unde este legea care spune că nu se admite niciunei autorități în stat să facă imixtiune în activitatea judecătorească?”, a precizat Ion Diacov.
 
Solicitată de Radio Chișinău, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că instituția nu comentează ”aberații cu iz politic”.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău