Ion Creangă, 130 de ani de la moarte - Case memoriale în care a trăit scriitorul

  • 31 Decembrie 2019 09:25
Ion Creangă, 130 de ani de la moarte - Case memoriale în care a trăit scriitorul

Situată pe strada Ion Creangă nr. 8, la intrarea în orașul Târgu Neamț (satul Humulești face parte din suburbia de astăzi a orașului Târgu Neamț) dinspre Piatra Neamț și la intersecția cu drumul care merge spre zona Mănăstirilor Neamț, Secu, Sihăstria sau Petru Vodă, Casa memorială "Ion Creangă" se înfățișează ca o oglindă vie a vieții și operei marelui scriitor, scrie Agerpres.

Casa a fost construită în 1830-1831 de bunicul scriitorului din partea tatălui, Petrea Ciubotariul, care a dat-o apoi zestre fiului său Ștefan în 1835, când a luat-o de soție pe Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig, conform site-ului http://monumenteneamt.ro.

Casa lui Ion Creangă are un acoperiș larg de draniță sub care se află pereții din bârne groase peste care s-a așternut un strat de lutuială. Interiorul este format din două încăperi micuțe și o tindă. Intrarea în casă este scundă, adăpostită de ploile repezi printr-o prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperământ de scânduri cu panta repede protejează mai multe obiecte gospodărești și unelte agricole cu certă valoare etnografică.

În prima încăpere, care este cea mai mare și fiind camera în care locuia familia, se află covata pentru copilul mic, hainele de sărbătoare așezate pe culmi și lada de zestre a mamei lui Creangă, Smaranda. În dreapta se află lavița în jurul căreia avea loc iarna șezătoarea, iar în mijlocul casei sunt așezate uneltele de țesut ale mamei. Pe o măsuță se află ceaslovul (prima carte după care a învățat să citească) și bustul scriitorului. În tindă sunt panouri cu date despre scriitor, iar în camera următoare este intrarea în podul casei, unde Ion Creangă a ascuns pupăza din tei.

 

În casa-muzeu sunt adăpostite trei icoane din lemn ce au aparținut familiei lui Ion Creangă, o bancă lată, opaițul atârnat la grindă, dar și blidarul - mobilă de bucătărie în care erau așezate vasele din lut. Pot fi admirate și masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisipernița, scrinul amintind de cel al lui Eminescu.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Casa lui Creangă din Humulești, care în 1956 a devenit casă memorială, deține o valoroasă expoziție permanentă, reorganizată tematic după 1989, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și lucrări de grafică realizate de plasticianul Eugen Taru pentru ilustrarea ediției din 1949 a "Amintirilor din copilărie". A fost renovată de mai multe ori, iar din 2004 se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


În curtea casei-muzeu este o expoziție cu obiecte vechi de peste 100 de ani, achiziționate din sat: ii de la sfârșitul secolului al XIX-lea, obiecte de uz casnic, printre care fiare de călcat cu jăratec, zdrobitoare de struguri, șei de cai dar și plugul din lemn tras de doi boi. Totodată este expusă o bancă lată, asemănătoare cu calul bălan unde era pedepsită Smărăndița Popii, o cioată ca cea a lui Moș Chiorpec, ciubotarul care lucra curele sau opinci, o vârtelniță, o grapă veche din lemn, dar și o păcurniță.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Lângă casa-muzeu se află Parcul tematic "Ion Creangă", un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă, iar la câteva sute de metri de casă se află "Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, în care se oglindește cu mâhnire Cetatea Neamțului de atâtea veacuri", după cum rememora scriitorul în "Amintiri din copilărie".

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO - Parcul tematic 'Ion Creangă', situat lângă casa memorială a scriitorului, din localitatea Humulești, județul Neamț, 2019


Casa memorială "Ion Creangă" din Humulești rămâne unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județul Neamț, fiind vizitată anual de mii de turiști.

În Iași, se află Bojdeuca lui Ion Creangă, construită înainte de anul 1850, în mahalaua Țicău, care a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial de literatură din România) la 15 aprilie 1918. Căsuța de pe strada Țicăul de Sus nr. 4 l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, după ce fusese răspopit. Scriitorul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină, în cealaltă cameră, pe Ecaterina (Tinca) Vartic, conform site-ului https://culturainiasi.ro.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Toate poveștile și "Amintirile din copilărie" au fost scrise în Bojdeuca din Țicău. În bucătărie se află cuptorul cu hornul asemănător celui de la casa părintească din Humulești, măsuța de lemn cu trei picioare, cuptorul, o icoană pe care scriitorul o avea amintire de la mama sa, portretul Tincăi Vartic și alte obiecte memoriale originale. În vara și toamna anului 1876 Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


În camera de lucru se află masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisipernița, scrinul, biblioteca, portretul original pictat de V. Mușnețanu. Din cerdacul din spatele Bojdeucii Creangă și Eminescu priveau dealurile Ciric și Sorogari.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Clădirea care adăpostește expoziția documentară "Viața și opera lui Creangă", biblioteca și fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918, ca și amfiteatrul în aer liber (proiect realizat de arhitectul ieșean Virgiliu Onofrei) au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții genialului povestitor, precizează site-ul culturainiasi.ro.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Fri
26
Sat
26
Sun
22
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău