Ion Chicu: Veniturile la bugetul de stat au scăzut în jumătate

  • 16 Aprilie 2020 08:26
Ion Chicu: Veniturile la bugetul de stat au scăzut în jumătate

Resursele financiare ale Republicii Moldova sunt la limită. Prim-ministrul Ion Chicu anunță că în prezent pensiile și salariile sunt achitate din banii adunați de Serviciul Vamal în primele două luni ale anului și un transfer din partea Fondului Monetar Internațional, notează IPN.

Începând cu 17 martie, au scăzut în jumătate veniturile la bugetul de stat. În prezent putem achita pensiile, salariile exclusiv din ce am adunat suplimentar în primele două luni jumătate ale anului. În primele două luni ale anului, Serviciul vamal a adus în bugetul statului cu 27% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu acele resurse și supraviețuim. Noi nu printăm bani. Trăim din contul la ceea ce adunăm ”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Premierul Chicu spune că Moldova nu este țară emitentă de valută, iar tipărirea mai multor lei moldovenești nu va salva situația.

„Noi nu suntem un stat care emite valută. Noi nu emitem euro și dolar ca să lansăm pe piață cât ne dorim pentru că unii îi vor schimba în baza cursului stabilit de noi. Dacă vom lansa masiv lei, asta înseamnă inflație, iar pensionarii din 1500-2000 de lei nu vor putea cumpăra o pâine. Nu vom admite acest lucru. Nu are rost să printăm bani. De la faptul că în buzunar vei avea 2000 sau 10 000, dar poți cumpăra o singură pâine, lucrurile nu se schimbă”, a precizat oficialul.

Șeful cabinetului de miniștri anunță că din cauza pandemiei veniturile la bugetul de stat au scăzut considerabil, iar speranța este pusă într-un credit de 4 miliarde de lei din partea FMI.

„Noi în prezent trăim din banii pe care singuri i-am adunat. Unicul transfer pe care l-am primit a fost făcut la începutul anului din partea Fondul Monetar Internațional în valoare de 20 de milioane de dolari. Noi am adunat acei bani în primele două luni ale anului, din contul lor am achitat salariile pentru aprilie, a mai rămas ceva pentru mai. Pe 17 aprilie va avea loc ședința Fondului Monetar Internațional care urmează să aprobe un credit de 4 miliarde de lei. Banii vor fi alocați până la sfârșitul lunii aprilie”, a punctat Ion Chicu.

Premierul spune că Moldova este în imposibilitate de a cumpăra măști și a fi distribuite gratis populației. Oficialul precizează că situația bugetară este precară.

„Măștile în Moldova sunt cumpărate pentru sistemul medical, pentru toate instituțiile, poliție. Statul nu poate cumpăra măști pentru a le oferi pe gratis cetățenilor. Noi suntem într-o situație financiară, bugetară, când putem cumpăra și oferi gratis. Nu există așa posibilitate și acest lucru trebuie înțeles”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău