Ion Chicu: Statul va subvenționa cheltuielile angajatorilor legate de plata salariilor, iar titularii de patentă, care și-au sistat activitatea în această perioadă, vor fi scutiți de plată

  • 10 Aprilie 2020 11:19
Ion Chicu: Statul va subvenționa cheltuielile angajatorilor legate de plata salariilor, iar titularii de patentă, care și-au sistat activitatea în această perioadă, vor fi scutiți de plată

După ce ieri Curtea Constituțională a anunțat că a suspendat legea privind asumarea răspunderii Guvernului, astăzi Comisia Situații Excepționale a luat noi măsuri până va fi examinată legea respectivă.

Premierul Ion Chicu a declarat că persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri vor primi ajutorul de șomaj în valoare de 2775 de lei și vor fi susținute familiile cu venituri mici. Potrivit premierului, statul va subvenționa cheltuielile angajatorilor legate de plata salariilor, iar titularii de patentă, care și-au sistat activitatea  în această perioadă, vor fi scutiți de plată. De asemenea, s-a decis  amânarea până la 25 iulie a plății taxelor pentru agenții economici. 

Tot la Comisia Situații Excepționale s-a decis alocarea unui salariu de bază suplimentar pentru medicii care tratează pacienții și 50% pentru personalul  medical care nu este direct implicat în acest proces.

Ieri, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, până la soluționarea în fond a cauzei, luni 13 aprilie. Decizia a fost luată în baza unor sesizări ale opoziției. Pe de altă parte, opoziția susține că nu a cerut anularea întregii legi, ci doar a unor aspecte din aceasta, care nu ar avea legătură cu măsurile de combatere a COVID-19. Opoziția susține că guvernarea ar încerca să „asmută” cetățenii împotriva sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău