Ion Chicu: R.Moldova reintră în acel regim de lucru pe care l-a avut până la 15 mai, deși nu declară stare de urgență

  • 12 Iunie 2020 19:32
Ion Chicu: R.Moldova reintră în acel regim de lucru pe care l-a avut până la 15 mai, deși nu declară stare de urgență

Guvernul propune o serie de măsuri menite „să asigure disciplina” la capitolul respectarea regulilor sanitare în legătură cu situația privind infecția cu COVID-19.

Executivul vrea un regim special de lucru pentru administrația publică, pentru a diminua fluxul de cetățeni dimineața și seara, iar accentul se va pune pe lucrul de la distanță.

Activitățile economice continuă, iar de luni, 15 iunie, sectorul HORECA va intra în activitate, dacă agenții economici nu vor respecta regulile vor fi sancționați chiar până la închidere.

Premierul Ion Chicu, a declarat la ședința din această seară a Guvernului, că autoritățile municipale din Chișinău și Bălți vor trebui să facă regim special de activitate a transportului public, pentru că acesta este sursa cea mai mare de contaminare a cetățenilor.

El a îndemnat cetățenii să poarte măști în spațiile publice. Mai mulți polițiști vor fi prezenți pentru a avea grijă de respectarea regulilor sanitare.

Atestăm o creștere semnificativă de COVID-19 în R. Moldova, după 15 mai. Sunt câteva cauze ca au dus la această evoluție. În primul rând, după 15 mai când a fot ridicată starea de urgență și am fost nevoiți să reluăm marea parte a activităților economice și oamenii au interacționat. Deși au rămas în vigoare mai multe reguli sanitare, ele nu se respectă. Una din cauze e și lipsa de concentrare a unor organe ale statului, așa cum era la început. Pandemia nu a trecut. Noi trebuie să revenim la acel nivel de concentrare de până la 15 mai. Un alt motiv a fost ignorarea de către unii cetățeni și politicieni a regulilor. O altă cauză este că facem de zece ori mai multe teste. Să revenim la aceeași abordare, disciplină și atitudine”, a spus premierul.

În unele regiuni ale Republicii Moldova există locuri disponibile în spitale pentru pacienții COVID, însă în altele sunt locuri la limită. Dar dacă nu vor fi respectate regulile, va fi un colaps al sistemului medical.

Autoritățile vor reprofila unele instituții medicale și vor organiza acolo locuri pentru a rata pacienții de COVID-19. Premierul promite că săptămâna viitoare vor fi încă 500 de locuri pentru tratamentul persoanelor contaminate cu COVID-19, însă spune că dacă infectările vor continua în același ritm, atunci nu toți cetățenii vor avea acces la asistență medicală.

Deși nu declară stare de urgență, Republica Moldova reintră în acel regim de lucru pe care l-a avut până la 15 mai, a declarat vineri seara premierul Ion Chicu.

Totodată, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate publică recomandă autorităților municipale din Chișinău și Bălți ca programul de activitate al transportului public să fie redus. În primul rând, transportul public va funcționa ca în timpul stării de urgență: câteva ore dimineața și câteva seara, a mai spus Ion Chicu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău