Ion Chicu: Obiectivul este de a păstra relațiile cu FMI, dar nu cu orice preț

  • 24 Decembrie 2019 16:27
Ion Chicu: Obiectivul este de a păstra relațiile cu FMI, dar nu cu orice preț

„Obiectivul este a de a păstra relațiile cu Fondul Monetar Internațional, însă nu cu orice preț”, susține premierul Ion Chicu. În cadrul unui interviu la IPN, șeful executivului a declarat că o pauză în relația cu FMI ar putea fi luată dacă instituția respectivă va fi rigidă față de investițiile în infrastructură sau dacă va insista pe majorarea tarifelor la gaze.

Ion Chicu a menționat că FMI este o instituție financiară internațională și un partener cu care s-a conlucrat în diferite perioade, în unele a fost cu mai mult succes, în altele mai puțin. Au fost perioade în care țara nu a avut relații cu FMI și acest fapt nu a însemnat că ele au fost mai rele. Premierul se declară adeptul unui program cu Fondul Monetar Internațional, deoarece, pe lângă dimensiunea financiară, este și cea legată de reforme.

Șeful cabinetului de miniștri precizează să își dorește, după finalizarea actualului program, în luna martie, să urmeze altul. Însă, FMI este un partener care impune niște condiții, care uneori pot obstrucționa planurile Guvernului de dezvoltare a țării și investițiile în infrastructură. Și în acest sens este nevoie de identificarea unei soluții. În cazul în care FMI insistă să nu fie făcute investiții, se impune o pauză.

Potrivit premierului, există două riscuri în colaborarea cu FMI după luna martie. Primul se referă la rigiditatea din partea FMI față de dorința autorităților de la Chișinău de a investi în infrastructură. Al doilea risc, spune premierul, ține de cerința FMI cu privire la majorarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. Guvernul precedent și-a asumat acest lucru. Șeful executivului spune că la întrevederea cu reprezentanții Fondului i-a fost pusă pe masă această cerință. Or, cu două zile mai devreme, la Moscova a fost obținută acea înțelegere că în 2020 gazul livrat Moldovei va fi cu 70 de dolari mai ieftin. Dacă FMI va insista pe majorarea tarifelor, se va lua o pauză în relația cu Fondul.

„Nu punem la bătaie sistemul financiar dacă pleacă FMI. Obiectivul este de a păstra relațiile cu FMI, dar nu cu orice preț. Prețul este prea mare. Dacă nu va fi flexibilitate, nu va continua. Dar flexibilitate există”, a mai spus premierul.

Interviul „Viziunea prim-ministrul Ion Chicu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecția anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitația președintele Igor Dodon, precum și liderii principalelor partide parlamentare Andrei Năstase, Pavel Filip și Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău