Ion Chicu: Guvernul nu va veni cu majorări fiscale și va asigura condiții predictibile de activitate pentru business

  • 09 Iunie 2020 19:00
Ion Chicu: Guvernul nu va veni cu majorări fiscale și va asigura condiții predictibile de activitate pentru business

Guvernul nu va veni cu majorări fiscale și va asigura condiții predictibile de activitate pentru business. O declarație în acest sens a făcut prim-ministrul Ion Chicu marți, la ședința online a Consiliului Economic.

El a recunoscut că, din cauza crizei pandemice, în R.Moldova sunt în pericol zeci de mii de locuri de muncă, scrie Agenția INFOTAG.

Potrivit lui Chicu, Executivul se așteaptă la diminuarea consumului și a investițiilor cu circa 15,4 mlrd. lei în trimestrul doi al acestui an și cu 27,8 mlrd. lei pe durata anului 2020. În UE este prognozată scăderea PIB-ului cu 2%, iar PIB-ul Moldovei se va reduce cu circa 6,3%.

A fost discutat raționamentul de a susține în RM producerea echipamentelor personale de protecție. Guvernul e dispus să ofere suport industriei, care poate aproviziona piața Moldovei cu PPE conform standardelor internaționale și, după satisfacerea necesităților interne, să poată exporta asemenea echipamente.

Totodată, a fost abordat subiectul ridicării graduale a restricțiilor și pregătirea pentru reluarea activităților economice în condiții sigure. Autoritățile lucrează cu asociațiile la elaborarea procedurilor de activitate pe durata stării de urgență în sănătate publică. Se propune operarea unor modificări la Codul Muncii pentru a permite conservarea locurilor de muncă și prevenirea unor disponibilizări masive.

Premierul a promis că Executivul se va concentra pe achitarea în termeni a angajamentelor salariale în toate sectoarele publice, precum și pe achitarea pensiilor și a indemnizațiilor. Prin achitarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor "va fi păstrată funcționalitatea statului și se va contribui decisiv la menținerea consumului".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău