Ion Chicu: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi utilizat doar ca sursă alternativă

  • 02 Septembrie 08:05
Ion Chicu: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi utilizat doar ca sursă alternativă

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău reprezintă o alternativă de alimentare cu gaze a Republicii Moldova și va fi utilizat doar în cazul în utilizarea acestui va fi rațională economic. Declarații în acest sens au fost făcute de către prim-ministru Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„El este dat în exploatare tehnic. Este un eveniment pentru care trebuie să ne felicităm cu toții pentru că avem acest gazoduct. El este o posibilitate alternativă de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze în cazul în care apar probleme pe traseul tradițional. Deocamdată, vrem noi, nu vrem, acel traseu tradițional Rusia - Ucraina și intrarea în Republica Moldova pe la sud și prin Transnistria, economic este cel mai rațional”, a declarat Ion Chicu.

Totuși, premierul nu exclude faptul că, în timpul apropiat, gazul care vine din România ar putea fi mai ieftin decât cel din Federația Rusă.

„Cu toții ne dorim tarife cat mai mici, aici nu contează miazăzi – miazănoapte și de unde vine, aici doar cifrele joacă rolul. Deloc nu este exclus ca într-o perioadă de timp nu prea îndepărtată, de exemplu, din România, gazul să fie mai ieftin. Nu este exclus că vor fi de asemenea posibilități și atunci, acest gazoduct, va fi utilizat pentru scopurile inițiale, adică de aprovizionare. Până atunci, raționamentul economic va prevala”, a adăugat oficialul.

Ion Chicu afirmă că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a majorat esențial securitatea energetică a Republicii Moldova, fapt pentru care a mulțumit autorităților române pentru implicarea plenară în realizarea proiectului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Tue
17
Wed
15
Thu
14
Fri
11
Sat
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău