Ion Chicu a prezentat raportul de activitate a Guvernului la un an de la preluarea mandatului. Expert economic: Aceste acțiuni au fost lipsite de spiritul de reformă sau de anumită viziune
-
13 Noiembrie 2020 13:15
În plină campanie electorală premierul Ion Chicu a prezentat astăzi raportul de activitate al Guvernului la un an de la preluarea mandatului. El a vorbit doar despre realizările din această perioadă și nu a pomenit nimic despre insuccese, eșecuri sau probleme. Experții menționează, însă, că acțiunile actualului Guvern au fost lipsite de spiritul de reformă și viziune, adâncind și mai mult criza, accentuată de pandemia de COVID-19.
Cea mai mare provocare pentru actualul Guvern a fost pandemia de COVID-19 care a afectat economia națională și a provocat pierderi bugetului național, a menționat premierul Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă. El a subliniat că în pofida acestei provocări, Guvernul a reușit să-și îndeplinească angajamentele asumate. El s-a referit la asigurarea stabilității financiare, achitarea pensiilor și salariilor, sau suportul acordat agricultorilor care au suferit din cauza secetei.
„Am menținut cheltuielile capitale pentru investiții și acum eu cred că culegem roadele sub aspect de restabilirea veniturilor la buget, sub aspect de schimbare la față a imaginii țării și sub aspect de achitarea salariilor, dezvoltarea economică.”, a declarat Ion Chicu.
În prezentarea raportului de activitate, Ion Chicu, a venit cu acuzații în adresa oponenților politici, care în opinia lui, prin unele acțiuni au dăunat activității executivului. El s-a referit, în special, la blocarea creditului rusesc.
Expertul economic, Viorel Gârbu, constată însă că în primul an de activitate al Guvernului Chicu, nu s-a realizat nimic deosebit nici în plan economic, nici social. Guvernul a reuși să gestioneze nici Pandemia de COVID-19, susține Viorel Gârbu:
„Aceste acțiuni au fost lipsite de spiritul de reformă sau de anumită viziune. Moldova mai mult sau mai puțin a continuat să implementeze și să avanseze în acele domenii în care a avansat și în perioada anterioară fără anumite schimbări radicale. Noi nu vedem o reformă radicală a sistemului de prestații sociale. Noi nu vedem schimbări în domeniul politicilor economice care să pună accent pe salariat și mai puțin pe angajator. În același timp, știm că orientarea geopolitică a Guvernului este către Est, dar acest lucru nu a adus o anumită impulsionare a exporturilor agenților economici moldoveni pe piața Federației Ruse și nici nu a adus la o impulsionare a investițiilor din Federația Rusă către Republica Moldova. În același timp, nu am văzut instrumente de asistență venite din partea Federației Ruse care să ajute Republica Moldova dat fiind alinierea la vectorul estic a Guvernului condus de Ion Chicu. Din acest considerent, consider că activitatea Guvernului este cumva ștearsă fără să se vadă anumite realizări deosebite în plan economic.”
Guvernul condus de Ion Chicu a fost învestit pe 14 noiembrie cu voturile deputaților socialiști, democrați și a unui deputat independent, la două zile după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după votarea în Parlament a moțiunii de cenzură.