Ion Chicu a prezentat în plen angajarea răspunderii Executivului pe patru proiecte de legi

  • 09 Iulie 2020 10:55
 Ion Chicu a prezentat în plen angajarea răspunderii Executivului pe patru proiecte de legi

Prezent astăzi în ședința în plen, premierul Ion Chicu a prezentat angajarea răspunderii Executivului pe patru proiecte de legi care vizează, în general, modificarea legii bugetului și majorarea salariilor unor angajați din sectorul medical.

Proiectul presupune majorarea cheltuielilor bugetare cu aproape 1,3 miliarde de lei și a veniturilor cu doar aproximativ 50 de milioane de lei, și, respectiv, creșterea deficitului bugetar cu peste 1,2 miliarde.

Cele mai mari cheltuieli sunt prevăzute pentru  acordarea unei indemnizații unice de 700 de lei pensionarilor și altor categorii sociale cu venituri mai mici de 3.000 de lei, majorări de salarii pentru angajații din sectorul medical, majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii cu 100 de milioane de lei, etc.

Deficitul bugetului public național va fi de aproximativ 17,5 miliarde de lei, Guvernul estimând să-l acopere din împrumuturi și granturi de peste hotare și din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.

Alte proiecte pe care Guvernul și-a angajat răspunderea țin de realizarea unor programe incluse în modificarea Legii bugetului, precum majorarea salariilor medicilor sau acordarea indemnizației unice persoanelor cu venituri mici.

Opoziția a protestat față de această procedură și a părăsit ședința Parlamentului. Amintim că 3 ședințe anterioare ale Legislativului au eșuat, fiind boicotate de opoziție. Astăzi la ședință s-a prezentat și deputatul Ștefan Gațcan, care anterior a depus cererea de demisie, dar Parlamentul încă nu a luat act de ea. Astfel, a fost asigurat cvorumul de 51 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău