Iohannis, tranșant în domeniul apărării: Bucureștiul nu susține dezvoltarea concurenței UE în raport cu NATO
-
22 Iunie 2017 18:09
România sprijină și este dispusă să se implice în cadrul cooperării structurate permanente – PESCO – la nivelul UE însă cu mențiunea că Bucureștiul nu susține dezvoltarea unui paralelism și a unei concurențe în raport cu NATO, a declarat președintele român Klaus Iohannis la sosirea la Consiliul European.
Conform tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt în sens de securitate și apărare, în spiritul integrării europene, relatează CaleaEuropeana.ro
”România este foarte interesată (n.r. – de cooperarea structurată permanentă) fiindcă dorim să existe o colaborare strânsă între țările membre ale Uniunii, Noi o să ne aducem aportul, dar cu aceeași mențiune pe care am făcut-o și cu alte ocazii: nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO, ci vrem să dezvoltăm structuri care, pe de o parte, satisfac nevoile Uniunii și, pe de altă parte, se completează și nu concurează cu structurile NATO”, a declarat președintele, care participă la Consiliul European din postura celui mai recent lider UE care s-a întâlnit cu președintele SUA, la Washington.
ntrebat care va fi contribuția României în privința grupurilor tactice de luptă ale UE, președintele a precizat că ”nu s-a ajuns încă în această faza în care se discută despre grupuri de luptă sau capabilități angajate.
Ajungerea la un acord între liderii UE în privința lansării PESCO a fost anunțată și de președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a spus că această cooperare structurată permanentă ”poate fi cel mai bun exemplu că noi nu promovăm viteze diferite”
”Astăzi se dorește o discuție de principiu pentru a ști dacă statele membre sunt de acord în principiu să se înceapă o astfel de colaborare structurată. Din partea Comisiei au fost prezentate trei scenarii posibile și se dorește a verifica opțiunea statelor membre în aceste chestiuni. Va fi o discuție care cred că se va finaliza cu un acord pe elaborarea unui concept”, a completat Iohannis.
Dimensiunea securității și a apărării europene deține o miză aparte la reuniunea Consiliului European prin prisma celor mai recente decizii în materie: acestea sunt reprezentate de adoptarea de către Comisia Europeană a unui fond european de apărare bazat pe cercetare și dezvoltare a tehnicii militare și lansarea unui document de reflecție privind o ”Europă care se apără” sub forma unui pachet cu trei scenarii. Dintre acestea, primul scenariu vizează nivelul de cooperare existent, cel de-al doilea vorbește despre o cooperare partajată, iar ultimul prezintă dezideratul unei securități și apărări comune.
Ce este PESCO?
PESCO – Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.
Ce sunt grupurile tactice de luptă?
Grupurile tactice de luptă – o capabilitate complet operațională încă din 2007, sunt un instrument militar sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună cu scopul de a fi utilizate ca măsură de răspuns în gestiunea crizelor.