Iohannis: Implementarea acordurilor UE cu R. Moldova, o prioritate

  • 22 Mai 2015 16:17
Iohannis: Implementarea acordurilor UE cu R. Moldova, o prioritate

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 22 mai, că procesul de implementare a acordurilor UE cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia trebuie să rămână în continuare o prioritate.

De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să sprijine acest proces prin asistență tehnică și financiară.

'România a acționat în mod constant și concret pentru avansarea procesului de asociere politică și integrare economică a statelor partenere, inclusiv prin oferirea de expertiză în procesul de reformă și în procesul de implementare a acordurilor de asociere și de liber schimb. Procesul de implementare trebuie să rămână în continuare o prioritate. De aceea, am susținut foarte clar faptul că Uniunea trebuie să sprijine acest proces prin asistență financiară și tehnică', a spus Iohannis, la Aeroportul 'Henri Coandă', la întoarcerea de la Summitul de la Riga.

El a susținut, în cadrul dezbaterilor de la summit, consolidarea rolului Parteneriatului Estic ca instrument strategic pentru dezvoltarea relațiilor UE cu vecinătatea estică, pentru promovarea stabilității, dezvoltării democratice și prosperității în întreaga regiune.

Iohannis a arătat că la summit s-a realizat o evaluare a rezultatelor concrete obținute de statele partenere în perioada post Vilnius, dintre care semnarea acordurilor de asociere și de liber schimb cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia, începerea aplicării provizorii a acestor acorduri cu Republica Moldova și Georgia, implementarea provizorie a unor componente importante din acordul de asociere cu Ucraina, liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Șeful statului a precizat că la reuniune s-a discutat și despre direcțiile din viitor, context în care a pledat pentru o viziune ambițioasă, strategică și bine articulată a Parteneriatului Estic.

'Am evidențiat importanța principiului diferențierii între statele partenere, în funcție de aspirațiile și performanțele fiecăruia. Acesta implică dimensionarea sprijinului UE pe principiul more for more, adică mai mult pentru mai mult, cu o condiționalitate pozitivă, prin care asistența tehnică și financiară este acordată în linie cu avansarea procesului de reformă', a afirmat Iohannis.

Șeful statului a susținut și că este necesar să se mențină deschisă perspectiva europeană pentru statele partenere care doresc să avanseze pe această cale și să se finalizeze cât mai rapid procesele de ratificare a Acordurilor de asociere și de liber schimb de către statele membre ale Uniunii Europene.

'Sperăm ca acest proces să se încheie până la finele anului curent', a subliniat el, amintind că România a fost primul stat membru care a ratificat Acordurile de asociere și de liber schimb cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Iohannis a precizat că la summit s-a stabilit concentrarea, în continuare, și pe promovarea agendei de mobilitate cu statele partenere.

'Liberalizarea vizelor conduce la intensificarea contactelor umane, a schimburilor economice, educaționale, culturale, pe întreg palierul dimensiunii umane. În acest sens, avem deja exemplul pozitiv al Republicii Moldova, pentru care regimul de vize a fost liberalizat în 2014', a spus el.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că summitul s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații comune, care stabilește principalele domenii de cooperare: consolidarea instituțiilor și buna guvernanță, mobilitate și dimensiunea umană; oportunități economice, interconectare.

'Prin Declarația Summitului s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecărui partener de a alege nivelul de ambiție și obiectivele la care aspiră în relația cu Uniunea Europeană. S-a reafirmat faptul că este prerogativa exclusivă a UE și a statelor partenere de a decide asupra relațiilor lor și asupra nivelului de interacțiune', a declarat șeful statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău