Iohannis: „Dacia - Ultima frontieră a romanității”. Efortul comun a 45 de instituții muzeale și de cercetare arheologică din România și R. Moldova, prezentat la Roma / VIDEO

  • 21 Noiembrie 2023 09:38
Iohannis: „Dacia - Ultima frontieră a romanității”. Efortul comun a 45 de instituții muzeale și de cercetare arheologică din România și R. Moldova, prezentat la Roma / VIDEO

„Salut inaugurarea expoziției „Dacia - Ultima frontieră a romanității”, manifestare culturală de excepție, căreia i-am acordat, împreună cu Excelența Sa Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, Înaltul nostru patronaj (...) Expoziția găzduită de spațiile fostelor Terme ale lui Dioclețian etalează peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de instituții muzeale și de cercetare arheologică din România și Republica Moldova”, a declarat președintele român Klaus Iohannis în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, cu prilejul inaugurării expoziției, la Roma, relatează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul inaugurării expoziției "Dacia - Ultima frontieră a romanității", despre care afirmă că este o manifestare culturală de excepție.

„Salut inaugurarea expoziției „Dacia - Ultima frontieră a romanității”, manifestare culturală de excepție, căreia i-am acordat, împreună cu Excelența Sa Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, Înaltul nostru patronaj. Sub coordonarea specialiștilor din cadrul Muzeului Național de Istorie al României și prin colaborarea cu Muzeul Național Roman din Roma, expoziția găzduită de spațiile fostelor Terme ale lui Dioclețian etalează peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de instituții muzeale și de cercetare arheologică din România și Republica Moldova”, menționează președintele Klaus Iohannis în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, cu prilejul inaugurării expoziției, la Roma.

La eveniment au participat și ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, și directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu.

Șeful statului arată că, timp de patru luni, publicul italian va putea cunoaște și admira „mărturiile unei excepționale sinteze culturale în spațiul fostei Dacii".

„Acestea sunt materializările contactului dintre civilizații în aria noastră geografică, fenomen istoric cu o durată de peste 1.400 de ani și care a condus la nașterea poporului român, popor care a găsit în latinitatea limbii sale cel mai potrivit nume pentru a-i descrie rădăcinile. Artefactele din această expoziție ne dezvăluie o Europă antică și timpuriu medievală profund interconectată, în care popoarele și civilizațiile se aflau în contact și adesea în conflict. Poporul român este, în cele din urmă, produsul unui astfel de proces complex. Ne-am fundamentat etosul și destinul nostru național prin latinitatea limbii și spiritualitatea creștină. În timp, aceste elemente au devenit substanța unității și a independenței României. Numele și limba, spiritualitatea și expresiile perenității ca popor latin ne sunt moșteniri de neprețuit, dar implică și o mare responsabilitate pentru toți cei care astăzi se îngrijesc de protejarea patrimoniului cultural, de punerea în valoare a comorilor pe care le păstrăm în muzeele noastre. Este o mândrie să le prezentăm publicului din Roma și nu numai, dar și o bucurie să știm că această expoziție va încălzi sufletele românilor care și-au găsit în Italia a doua lor casă”, spune el.

„Această expoziție definitorie pentru România este rezultatul unui parteneriat care implică peste 40 de instituții de cultură din trei țări, într-un conceput expozițional unitar care subliniază atât valoarea inestimabilă a artefactelor expuse, cât și profundele legături istorice și culturale dintre țările noastre. (...) Cu această ocazie, am subliniat semnificația pe care această remarcabilă expoziție românească o aduce în „Capitala lumii”, oferind vizitatorului o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene, confirmă apartenența României la o „Europă a națiunilor”. Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității” subliniază în modul cel mai concret cu putință că dimensiunea europeană a țării noastre decurge nu atât din condiționarea sa geografică, cât mai ales din moștenirea comună etno-culturală”, a menționat și ministra Culturii din România, Raluca Turcan pe Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău