Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române. „Președinția Academiei Române e o răspundere excepțională”

  • 05 Aprilie 2022 14:09
Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române. „Președinția Academiei Române e o răspundere excepțională”

Academicianul Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române, afirmă că încrederea acordată de membrii Adunării Generale reprezintă o mare răspundere și dă asigurări că proiectele strategice ale instituției vor merge înainte.

"Realegerea a fost dificilă pentru mine, în primul rând ca decizie de a candida, pentru că e o foarte mare răspundere. Președinția Academiei Române e o răspundere excepțională. În ochii poporului român, Armata, Biserica și Academia sunt instituții iubite, de la care se așteaptă foarte mult și asta înseamnă că președintele Academiei are o răspundere extraordinară în fața Adunării Generale, adică în fața colegilor academicieni, dar și în fața societății. Pentru că la noi, la români, Academia este o instituție care e 'suflet din sufletul neamului', cum ar zice George Coșbuc, adică prezentă în viața socială, o instituție care oferă soluții pentru rezolvarea unor probleme din societate, în primul rând legate de învățământ, de sănătate, de cultură, de promovarea valorilor, de nivelul de educație ș.a.m.d. Așadar, este o onoare deosebită pe care mi-au confirmat-o colegii mei, dar e și o mare răspundere pe umerii mei și sper, nădăjduiesc să pot face față și să răspund încrederii cu care m-au înconjurat", a declarat, pentru AGERPRES, Ioan-Aurel Pop.

El a precizat că în noul mandat va continua proiectele strategice al prestigiosului for de consacrare, dar și sprijinirea tinerilor.

"Sunt proiecte strategice ale Academiei Române - care merg înainte - privind cercetarea științifică, consacrarea celor mai importante valori, acordarea titlurilor de doctor și doctor abilitat celor mai buni dintre candidați. Merg înainte strategic liniile directoare ale Academiei. Avem și noutăți, de exemplu sprijinirea tinerilor. Academia Română are legături cu elevii. Secretarul general, academicianul Dumitrache a promovat ideea premierii tinerilor, ideea încurajării lor. Tinerii elevi vin spre Academia Română, iar unii dintre ei, cei mai buni, primesc burse din partea Academiei, sunt încurajați să devină studenți eminenți, studiind pe cât se poate în România și să îngroașe apoi numărul cercetătorilor institutelor Academiei", a spus Pop.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de patru ani.

Alegerile au avut loc prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române, începând cu ora 10,00.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare, și-a exprimat opțiunea cu o majoritate de 142 de voturi din 157.

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001 în cadrul Secției de științe istorice și arheologie și membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deținut primul mandat de președinte al celui mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării în perioada 2018 - 2022, în urma alegerilor desfășurate pe data de 5 aprilie 2018. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău