Investitori italieni vor să transforme deșeurile din Republica Moldova în combustibil

  • 27 Februarie 15:03
Investitori italieni vor să transforme deșeurile din Republica Moldova în combustibil

Un grup de oameni de afaceri din Italia este interesat să investească în valorificarea deșeurilor din Republica Moldova.

Oportunităţile acestei colaborări au fost discutate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, şi businessmenii italieni care și-au anunțat intenția de a construi pe teritoriul țării noastre o fabrică de sortare, reciclare și transformare a deșeurilor în brichete de combustibil, transmite MOLDPRES.

Investitorii au precizat că sunt dispuși să acopere costurile proiectului, estimate la circa 130 de milioane de euro. Potrivit lor, „proiectul va ajuta țara noastră în problema reciclării deșeurilor, fiind şi o sursă alternativă de aprovizionare cu energie termică”. De asemenea, oamenii de afaceri din Italia au subliniat faptul că acest proiect „nu are efecte nocive asupra mediului, iar procedura de prelucrare a deșeurilor este inofensivă”.

Investitorii au mai menționat că un proiect similar este realizat în Italia, iar din prelucrarea a nouă milioane de tone de deșeuri se obțin 4,5 milioane de tone de brichete folosite pentru încălzire.

„Din cele prezentate, proiectul este unul interesant și inovativ, ar putea reduce cantitatea de deșeuri depozitate, iar cele ce nu pot fi reciclate ar putea fi transformate în energie - un beneficiu economic. Vom discuta intenția unui concept de proiect cu toate instituțiile de resort, vom analiza oportunitățile, impactul, pentru că este necesar să identificăm și să aplicăm cea mai bună metodă de valorificare a deșeurilor. Vom lua în calcul şi minimalizarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător”, a menționat Ion Perju.

În Republica Moldova, anual se produc circa un milion de tone de deșeuri.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-8 °C
cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,61 m/s
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău