Investigație: Persoane care au strânse legături cu spionajul rusesc au rămas în Republica Moldova după expulzarea în masă a diplomaților ruși

  • 07 Septembrie 2023 19:42
Investigație: Persoane care au strânse legături cu spionajul rusesc au rămas în Republica Moldova după expulzarea în masă a diplomaților ruși

Republica Moldova a expulzat, între iulie și august anul acesta, 45 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse de la Chisinau. Această decizie s-a bazat pe ingrijorari legate de încercările Rusiei, țară agresoare, de a destabiliza situația politica din Republica Moldova, scrie defenseromania.ro.

Cu toate acestea, angajații ruși care au legături cu FSB rămân în Moldova în ciuda expulzării aparatului diplomatic, se precizează într-o anchetă realizată de Radio Svoboda.

De remarcat că recent a avut loc o anchetă care a scos la iveală faptul că pe acoperișul ambasadei Rusiei de la Chișinău se aflau antene care permiteau ascultarea convorbirilor telefonice. De asemenea, autoritățile moldovenești erau îngrijorate de faptul că la Ambasada Federației Ruse își făceau deseori apariția angajați ai Serviciului de Informații Externe și ai Serviciului rus de Informații Militare (GRU).

După expulzarea în masă a diplomaților, angajații care au legături cu serviciile de informații rusești, în special cu FSB, rămân la ambasadă. Jurnaliștii au aflat că cel puțin doi diplomați au legături cu FSB și alți doi cu GRU.

În ambasada rusă de la Chișinău au rămas doar 10 diplomați acreditați, printre care doi prim-secretari, Boris Suchilin și Konstantin Ziablikov. Potrivit bazelor de date făcute publice, aceștia au adrese provizorii legate de Serviciul Federal de Securitate rus din Moscova.

Ministerul moldovean de Externe a declarat că autoritățile de la Chisnau au luat mai multe măsuri necesare pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Rusiei. Cu toate acestea, Rusia continuă să acrediteze personal diplomatic care are legătură cu serviciile de securitate în ambasadele sale europene.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a declarat că 45 de diplomați ruși împreună cu familiile lor au părăsit teritoriul Chișinăului la 14 august, revenind la Moscova. Toți angajații ambasadei ruse care au plecat au fost transportați la aeroport cu două autobuze și mai multe mașini.

Moscova a amenințat Chișinăul cu deteriorarea relațiilor dintre cele două țări. Autoritățile moldovenești au fost criticate pentru faptul că cetățenii Federației Ruse aflați pe teritoriul Republicii Moldova nu ar putea beneficia de servicii de calitate din partea ambasadei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău