Investigație FT | Un zgârie-nori al lui Trump din Toronto a fost finanțat cu bani rusești "dubioși"

  • 15 Iulie 2018 09:40
Investigație FT | Un zgârie-nori al lui Trump din Toronto a fost finanțat cu bani rusești

Zgârie-norul "Trump International Hotel and Tower Toronto", situat în orașul canadian Toronto, a fost finanțat cu bani rusești "dubioși", a dezvăluit într-o investigație de amploare publicația britanică Financial Times (FT), citată de EFE.

Principalul investitor al turnului, a cărui construcție a început în 2007 și care a avut un buget de 324 de milioane de euro, a fost multimilionarul ruso-canadian Alex Shnaider, a explicat FT. Potrivit sursei citate, averea lui Shnaider și-a avut punctul de plecare în "coliziunea dintre comunism, capitalism și KGB în timpul prăbușirii imperiului sovietic".

Totodată, la scurt timp după începerea construcției, un alt finanțator al proiectului, o bancă austriacă, va fi acuzată că nu a realizat controale suficiente cu privire la sursa de proveniență a banilor foștilor săi clienți ex-sovietici.

Ancheta realizată de Financial Times cu privire la banii din spatele acestui zgârie-nori a durat 10 luni, timp în care au fost examinate documente juridice, declarații semnate și au fost realizate peste 20 de interviuri cu persoane care știau despre proiect și despre banii investiți în el.

Astfel, ancheta a concluzionat că "afacerea îl conectează pe Trump cu întunecata lume post-sovietică în care politica și îmbogățirea personală se contopesc". Potrivit FT, partenerul multimilionar al lui Trump la construcția turnului din Toronto a autorizat plata secretă a 85 de milioane de euro unui intermediar cu sediul la Moscova care îi reprezenta pe investitorii susținuți de Kremlin.

Financial Times a luat legătura cu Organizația Trump, însă entitatea a refuzat să răspundă, invocând faptul că "nu ea este proprietarul, dezvoltatorul sau vânzătorul" turnului și că "nu a participat la finanțarea proiectului", rolul său limitându-se la "acordarea de licențe pentru marca sa și la administrarea hotelului și reședințelor, afacere derulată până în iunie 2017, când acordul s-a încheiat".

Publicația britanică scrie că, "după o serie de falimente", la începutul anilor 2000, Trump a renunțat la afacerile imobiliare pe care le moștenise de la tatăl său, în mare parte din cauza "imposibilității de a obține împrumuturi de la bănci convenționale" și a faptului că s-a văzut nevoit să recurgă la investitori "din ce în ce mai dubioși". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău