Invențiile lui Leonardo da Vinci pot fi admirate, în premieră, la Chișinău (FOTO)

  • 02 Februarie 2016 08:56
Invențiile lui Leonardo da Vinci pot fi admirate, în premieră, la Chișinău (FOTO)

Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește expoziția „Da Vinci – Invenții”, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator și om de știință.

Publicul larg poate admira schițele făcute de ilustrul italian, notițele, dar și copiile tablourilor acestuia. Expoziția a fost inaugurată pe 1 februarie și rămâne deschisă până pe 1 aprilie, transmite IPN.

Expoziția este prezentată pentru prima dată în Republica Moldova și face parte dintr-un circuit internațional, fiind expusă în peste 60 de țări din Europa, Asia, America de Nord și Australia. Expoziția „Da Vinci – Invenții” reunește circa 50 de modele de mașinării, proiectate acum 500 de ani, care sunt grupate în categoriile „mașini de război”, „mașini hidraulice”, „mașini de zbor”, „mașini pentru construcții” și „mașini pentru manufacturare”. Modelele, unele funcționale, sunt realizate în lemn și respectă fidel schițele și proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieții inventatorului. Vizitatorii muzeului pot vedea bicicleta, aparatul de zbor, submarinul, acvalangul, orașul perfect și alte invenții ale lui Leonardo da Vinci făcute în secolul al XV-lea.

Alături de modelele de mașinării, expoziția mai cuprinde și copii ale celor mai renumite manuscrise și note de anatomie ale lui da Vinci, reproduceri în format 3D ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Cina cea de taină”, „Omul Vitruvian” și a unicei sculpturi a artistului – statuia ecvestră a lui Francesco Sforza.

Ministra culturii, Monica Babuc, prezentă la deschiderea evenimentului, a remarcat că această expoziție este un exemplu elocvent că inteligența umană rămâne a fi cel mai mare miracol, că aceasta este acel „cod Da Vinci” nedescifrat. „Invit publicul larg din Moldova să profite de frumoasa ocazie de a vedea cum a putut să gândească un titan al Renașterii”, a subliniat Monica Babuc.

Ambasadorul Italiei în Moldova, Enrico Nunziata, a spus că această expoziție a fost apreciată atât la nivel național, în Italia, cât și la nivel internațional în toate țările unde a ajuns. Diplomatul a remarcat că mesajul principal al expoziției e că prin cercetare se poate de realizat multe. Ambasadorul și-a exprimat speranța că această expoziție va fi vizitată de cât mai multe grupuri școlare din toată țara.

Inedita expoziție a fost realizată de Compania australiană „Grande Exhibitions” sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci” de la Roma, cu sprijinul multor specialiști italieni. Toate mostrele au fost create de artizani italieni, care au utilizat tehnici și materiale similare cu cele folosite în vremea Renașterii. Aceștia au cercetat peste 6 mii de pagini din caietele de notițe ale lui Da Vinci – așa-zisele codexuri, dezlegând ghicitori ascunse, greșeli făcute intenționat și litere întoarse în oglindă, prin care geniul încercase să-și mențină secretul invențiilor.

Expoziția este deschisă de luni până vineri, între orele 10.00 și 19.00, iar sâmbătă și duminică între 10.00 și 18.00. Costul biletului de intrare în expoziție este între 70 și 120 de lei. Grupurile de vizitatori beneficiază de reduceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău