INVENȚIE ROMÂNEASCĂ | Camera Virtuală pentru integrarea copiilor în școală

  • 15 Mai 2017 11:12
INVENȚIE ROMÂNEASCĂ | Camera Virtuală pentru integrarea copiilor în școală

Adrian Gemănaru, psihologul român nominalizat, anii trecuți, la World Autism Festival, a elaborat un concept unic în lume pentru integrarea copiilor în sistemul de învățământ. Este vorba de proiectul “Camera Virtuală”, în cadrul căruia copiii vor purta o cască virtuală, care simulează mai multe scenarii prin care acesta trece atunci când pășește pragul școlii pentru prima dată.

Proiectul-pilot va fi lansat, în data de 15 mai, la Centrul Psihologic “Marea Neagră”, pentru copiii care se află în clasa pregătitoare din cadrul Școlii nr. 39 “Nicolae Tonitza” din Constanța, iar acesta va continua în luna septembrie, pentru copiii care urmează să intre în clasa pregătitoare, scrie Bucurestifm.

Ineditul proiect, finanțat în urma concursului național de proiecte – „TeImplici” a fost gândit de către o echipă de psihologi, condusă de Adrian Gemănaru, în contextul în care tot mai mulți copii întâmpină dificultăți de adaptare în sistemul școlar, din cauză că fac o trecere bruscă într-un mediu total necunoscut lor.

“Introducerea clasei pregătitoare a fost o mișcare foarte bună, însă insuficientă. Chiar dacă se încearcă trecerea mai lină către clasa întâi, copii tot mai experimentează situații neprevăzute care i-ar putea traumatiza, cum ar fi: regulile mai stricte decât la grădiniță, obligativitatea de a sta în bancă pe tot parcursul orei, introducerea unor materii noi etc”, explică psihologul Adrian Gemănaru.
”Toți actorii implicati în actul educațional din școala noastră sunt deschiși la nou. Suntem „Școala fără teme”, „Școala cu muzică în pauze” și vom deveni „Școala cu cameră virtuală. Pentru copiii de pregătitoare, școala este un spațiu nou, necunoscut și prezentat adesea ca un spațiu plin de lucruri și persoane care sperie. De aceea, salutăm demersul echipei domnului psiholog Gemănaru și ne implicăm cu mare interes în ceea ce urmează, tocmai pentru ca viitorii noștri elevi să înțeleagă că școala este locul în care învățăm lucruri frumoase și unde trebuie să vină fără teamă, ba chiar cu plăcere și nerăbdare” declară profesorul Nicoleta Bercaru, directorul Școlii nr. 39 “Nicolae Tonitza” din Constanța.

Cum funcționează Camera Virtuală?

“Camera Virtuală reprezintă, în fapt, un simulator al scenariilor posibile atunci când copilul pășește pentru prima data pragul școlii. Acesta va face cunoștință cu tabla, cu banca, cu doamna învățătoare, cu colegii de clasă, cu ora de Abecedar, Matematică sau chiar cu ora de muzică… toate acestea prin intermediul tehnologiei realității virtuale. Prin acest proiect dorim ca micuții să poată lua contact cu școala, dar fără să se simtă amenințați. Gândirea copiilor este una concretă, înțeleg mult mai bine realitatea înconjurătoare dacă le prezentăm imagini, iar dacă imaginile acestea devin o simulare a realității, atunci copilul va putea interacționa mult mai ușor cu ea”, declară psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului Psihologic “Marea Neagră” și inventatorul “Camerei Virtuale”.

Conceptul proiectului “Camera Virtuală” cuprinde mai multe etape de desfășurare, din care nu vor lipsi: discuții de grup cu părinții, ședințe de dezvoltare personală împreună cu copii, utilizarea camerei virtuale sau aplicarea de chestionare comportamentale.
Intervenția terapeutică se va desfășura pe mai multe grade de complexitate, aplicația fiind concepută astfel încât, copilul să pornească de la abilități de interacțiune și comunicare de bază și comportamente de autonomie, la scenarii tot mai complexe.
Prin implementarea acestei metode de intervenție, se reduce gradul de frustrare, teamă și nesiguranță, copilul fiind introdus în camera virtuală împreună cu o persoană cunoscută, psihologul. Acesta îl va securiza din punct de vedere emoțional și îi va transmite mesaje pozitive, de încurajare. Datorită acestei metode revoluționare, se vor reduce stările negative cu care se confruntă elevul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
21
Sat
26
Arhivă Radio Chișinău