Inventatorii vaccinurilor anti-COVID, în cursa pentru Nobelul în medicină

  • 01 Octombrie 2021 19:05
Inventatorii vaccinurilor anti-COVID, în cursa pentru Nobelul în medicină

Oamenii de știință aflați la originea vaccinurilor anti-COVID sunt în cursa pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Medicină, dar anul acesta ar fi prea devreme susțin surse din Institutul Karolinska, Academia Suedeză, care va anunța luni noii laureați.

Printre cei văzuți de alți savanți ca potențiali câștigători ai Premiului Nobel pentru Medicină sunt cercetătoarea de origine maghiară, Katalin Karikó de la Universitatea din Pennsylvania, și colaboratorul american Drew Weisman, care au pus bazele vaccinurilor acid ribonucleic mesager, ARNM, fabricate de Pfizer și Moderna. ARNM a fost descoperit în 1961, dar a fost nevoie de decenii pentru ca oamenii de știință să remedieze probleme precum cele de stabilitate sau efectele inflamatorii. Pe lângă faptul că a revoluționat lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, care a ucis peste 4,7 milioane de oameni în mai puțin de doi ani, dezvoltatorii speră acum că tehnica va putea fi folosită atât la tratarea cancerului, cât și împotriva HIV, virusul imunodeficienței umane, care provoacă SIDA.

Potrivit Reuters, Ali Mirazimi, profesor la Departamentul de Medicină al Institutului Karolinska din Suedia, se arată convins că această metodă va primi Premiul Nobel la un moment dat, dar Katalin Karikó, la 66 de ani, și Drew Weisman, la 62, ar fi însă prea tineri pentru că - spune el - Comitetul Nobel așteaptă de obicei ca laureații să ajungă la 80 de ani.

Sursa Radio România Actualități 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău